Almás céklasaláta receptje, majonézesen vagy mézesen, esetleg kevés répával teljesebbé téve, az elkészítés részletes leírásával.
Mely könnyen elkészíthető, tele van rostanyaggal és ízekkel, laktató. S nem mellesleg még az anyagcserét is serkenti, segítendő a fogyást.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni az almás céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Almás céklasaláta recept
Equipment
- nagyobb lyukú reszelő
- közepes tál a saláta összeállításához
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
Ingredients
- 2 db cékla (közepes)
- 3 db alma
- ½ citrom leve
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 dl tejföl
- 2 dl majonéz
Instructions
- Az almás céklasalátához a céklát meghámozzuk, majd az almával együtt lereszeljük.Fontos! Az alma magházát ne reszeljük bele a salátába.
- Egy tálba keverjük össze a mustárt, a majonézt, a tejfölt, a sót, a borsot és a porcukrot (amivel gyakorlatilag egy tartármártást kapunk).Majd kóstoljuk meg, hogy nem túl csípős-e (ha igen egy csipet cukrot keverjük hozzá, hogy tompítsuk az erejét).
- Az elkészített öntetet hozzáadjuk a lereszelt almához és céklához, Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és alaposan összekeverjük őket.
- Majd tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Gyakorlatias tanácsok az almás céklasaláta elkészítéséhez
Az almás céklasaláta fenti receptje egy savanykás, picit kesernyés saláta. Ha inkább a kesernyés ízt szeretnénk előtérbe helyezni, akkor az almából csak 2 darabot tegyünk bele, s a cékla mennyisége legyen három darab.
Ha szeretnénk a alma-cékla saláta ízeinek karakterét tompítani, tehetünk 2 cékla és 2 alma mellé egy sárgarépát is (természetesen azt is lereszelve).
A majonézes öntetre mindenképp érdemes odafigyelni, ami az egész almás céklasaláta alap karakterét meghatározza:
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
- A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
- És természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is.
- Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.
Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is előtte elkészítjük házilag.
Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az almás céklasalátát őrölt fehérborssal is.
Tipp2: Ha nem annyira szeretjük a majonézes salátákat, van egy másik lehetőség is. A tartármártás jellegű öntet helyett keverjük össze a salátát 2 evőkanál mézzel, egy fél citrom levével, és egy csipet sóval.
Bármelyik öntete is választjuk, mind a két fajta saláta remek kiegészítője a sült húsoknak, például egy jó fasírtnak, vagy egy sült tarjának.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az almás céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.