Almás céklasaláta

Almás céklasaláta receptje, majonézesen vagy mézesen, esetleg kevés répával teljesebbé téve, az elkészítés részletes leírásával.

Mely könnyen elkészíthető, tele van rostanyaggal és ízekkel, laktató. S nem mellesleg még az anyagcserét is serkenti, segítendő a fogyást.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni az almás céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

almás céklasaláta

Almás céklasaláta recept

Az almás céklasalátához a céklát meghámozzuk, majd az almával együtt lereszeljük.
Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, majd hozzáadjuk a mustár, a majonéz, a tejföl, a só, a bors és a porcukor keverékét.
Alaposan összekeverjük az egészet, majd pár órára állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Az almás céklasaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • nagyobb lyukú reszelő
  • közepes tál a saláta összeállításához
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 2 db cékla (közepes)
  • 3 db alma
  • ½ citrom leve
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl majonéz

Instructions
 

  • Az almás céklasalátához a céklát meghámozzuk, majd az almával együtt lereszeljük.
    Fontos! Az alma magházát ne reszeljük bele a salátába.
  • Egy tálba keverjük össze a mustárt, a majonézt, a tejfölt, a sót, a borsot és a porcukrot (amivel gyakorlatilag egy tartármártást kapunk).
    Majd kóstoljuk meg, hogy nem túl csípős-e (ha igen egy csipet cukrot keverjük hozzá, hogy tompítsuk az erejét).
  • Az elkészített öntetet hozzáadjuk a lereszelt almához és céklához, Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és alaposan összekeverjük őket.
  • Majd tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Keyword egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok az almás céklasaláta elkészítéséhez

Az almás céklasaláta fenti receptje egy savanykás, picit kesernyés saláta. Ha inkább a kesernyés ízt szeretnénk előtérbe helyezni, akkor az almából csak 2 darabot tegyünk bele, s a cékla mennyisége legyen három darab.

Ha szeretnénk a alma-cékla saláta ízeinek karakterét tompítani, tehetünk 2 cékla és 2 alma mellé egy sárgarépát is (természetesen azt is lereszelve).

A majonézes öntetre mindenképp érdemes odafigyelni, ami az egész almás céklasaláta alap karakterét meghatározza:

  • A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
  • A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
  • És természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.

Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is előtte elkészítjük házilag.

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az almás céklasalátát őrölt fehérborssal is.

Tipp2: Ha nem annyira szeretjük a majonézes salátákat, van egy másik lehetőség is.  A tartármártás jellegű öntet helyett keverjük össze a salátát 2 evőkanál mézzel, egy fél citrom levével, és egy csipet sóval.

Bármelyik öntete is választjuk, mind a két fajta saláta remek kiegészítője a sült húsoknak, például egy jó fasírtnak,  vagy egy sült tarjának.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az almás céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az almás céklasalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating