Amerikai káposztasaláta (coleslow) recept sárgarépával, tejföllel, majonézzel, mustárral és mézzel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy édes mégis egészséges finomság, mely önmagában is laktató, s remek kiegészítője a sült húsos ételeknek.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni ezt az ízletes és finom káposztasalátát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Amerikai káposztasaláta recept
Equipment
- Konyhai reszelő
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 fej káposzta
- 2 szál sárgarépa
- fél fej vöröshagyma
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 2 dl majonéz
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- 1 citrom
Instructions
- Egy tálba lereszeljük vagy apró csíkokra vágjuk a káposztát, a sárgarépát és a vöröshagymát.
- A felaprított káposztát, répás és hagymát jól megsózzuk és megborsozzuk, s az egészet összekeverjük, hogy egyenletesen elkeveredjenek.(Minimális levet fog engedni, de az nem baj.)
- Egy külön tálban összekeverjük a a tejfölt, a majonézt és a mustárt, hozzákeverve a mézet és a kifacsart citrom levét.
- Majd ezt a tartár mártás jellegű keveréket hozzáadjuk a káposztás-hagymás-sárgarépás elegyhez.Jó alaposan összekeverjük az egészet, s pár órára betesszük a hűtőbe, hogy az egész összeérjen.
Praktikus tanácsok az amerikai káposztasaláta elkészítéséhez
Mint minden „majonézes” saláta, az amerikai káposztasaláta is egyfajta tartármártással készül. Gyakorlatilag az összes fontos hozzávalója (majonéz, tejföl, mustár) ebben a receptben is szerepel.
Ami lényeges eltérés az alaprecepttől, hogy az öntet édes ízét a méz adja meg, s nem a kristálycukor. Amire viszont érdemes figyelni, hogy a méz nehezebben keverhető fel, s a tál alján maradhat, amikor a „kész” öntetet a káposztához adjuk.
Amire még érdemes figyelni, hogy a méz íze legyen lágy, semleges. A vegyes virágméz, vagy a hársméz jó választás lehet, de a drágább, karakteresebb mézek ízvilága, például hecsedliméz vagy édesköményméz, nem igazán passzol a répához és a káposztához.
Természetesen méz helyett cukrot is használhatunk, de mindenképp figyeljünk arra, hogy a cukor teljesen feloldódjon a keverék elkészítésekor.
Az öntet elkészítésének fortélyai
A majonézes öntet elkészítésekor érdemes odafigyelni a felhasznált alapanyagokra, mert alapvetően meghatározzák az elkészül amerikai káposztasaláta ízét:
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
- A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
- És természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is.
Ha igazán finom majonézes mártást szeretnénk készíteni, érdemes a majonézt is előtte házilag elkészíteni.
Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az amerikai káposztasalátát őrölt fehérborssal is.
Ha szeretjük a KFC-s káposztasaláta ízét, akkor citrom helyett használhatunk tárkonyecetet is (akár már a házi majonéz elkészítéséhez is). Elméletileg egy-egy evőkanál bőségesen elegendő hozzá, de inkább több részletben adjuk hozzá, s kóstoljuk meg, hogy a savanykás íze nekünk legyen jó.
Ami még fontos, hogy igyekezzünk a káposztát és a sárgarépát minél vékonyabbra és rövidebbre vágni. Illetve a hagymát apró lyukú reszelőn érdemes lereszelni, hogy ne maradjanak hagymadarabok a salátában.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az amerikai káposztasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.