Babsaláta receptje babérlevéllel, hagymával, ecettel, sóval és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nagyszerű, fehérjedús étek önmagában is, de köretként is felhasználhatjuk, ha alaposan lecsöpögtetjük a tányérra helyezés előtt.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a babsalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Babsaláta recept
Equipment
- 2 literes lábos (a bab megfőzéséhez)
- egy kisebb tál (a saláta öntet elkészítéséhez)
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 kg tarkabab
- 1 evőkanál só
- 7 dl víz (a bab megfőzéséhez)
- 2-3 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 fej lilahagyma
- 1 evőkanál ecet (10%-os)
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl víz (a salátaléhez)
Instructions
- A babot előző este beáztatjuk. Annyi vizet hozzá téve, mely legalább egy ujjnyira elfedi.(A bab 8-12 óra alatt a víz egy részét magába fogja szívni és megdagad.)
- Másnap egy nagyobb edénybe átrakjuk a babot, és bőségesen felöntjük friss vízzel vízzel.
- Hozzáadunk néhány babérlevelet, egy megmosott vöröshagymát és egy kanál sót. Lefedjük, s forrástól számítva legalább egy órát főzzük, míg megpuhul.
- Közben a lilahagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s a szeleteket kézzel kisebb részekre szedjük.
- Egy kisebb tálban összekeverjük a sót az ecettel, a cukorral, és a hideg vízzel. Leöntjük vele a felaprított hagymát, majd állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
- Amikor a bab megpuhult, leszűrjük. Kivesszük belőle a babérlevelet és a belefőzött hagymát.
- A babot tálba szedjük, és hozzákeverjük a hagymás-ecetes levet.
- Tálalás előtt pár órára még hűtőbe tesszük, hogy az ecetes-hagymás ízt a bab magába tudja szívni.
Gyakorlatias tanácsok a babsaláta elkészítéséhez
A babsaláta két legfontosabb pontja, hogy a bab rendesen megpuhuljon, s az ízesítése is rendben legyen.
Az első feladat sajnos nagyon nem egyértelmű, ugyanis sokféle fejtett bab létezik (fehérbab, tarkabab, mungóbab stb.).
Ezek közül van, mely már egy óra főzés alatt teljesen megpuhul. Míg más babfajták, illetve a jól kiszáradt bab még gondos áztatás ellenére (12óra után) is alig főnek meg két, két és fél óra alatt.
Ezért sokan a babfőzést kuktában végzik, melyben a túlnyomás miatt a víz hőfoka 100 Celsius fok fölé is mehet. Hasonlóan ahhoz, hogy megfőzzük a babot a babfőzelékhez vagy a bableveshez.
A bab a főzés hőfokára ugyanis nagyon érzékeny. Például a magasabb hegységekben (2-3000 méter felett) egy lábosban meg sem fől rendesen. Mert az alacsonyabb légnyomás miatt a víz 100 fok alatt már felforr.
Babsaláta babkonzervből
Ha nem akarunk a bab főzésével órákat eltölteni, akkor elkészíthetjük a babsalátát akár konzervből is. Csak akkor a hagyma és a babérlevél ízét máshogy kell belecsempészni a babsalátába.
Ami azt jelenti, hogy a babról leöntve a levét annyi vízben főzzük meg 10-15 percig, ami épp ellepi. Hozzáfőzve a hagymát és a babérlevelet, az ízeket magába fogja szívni, ahhoz az előfőzött babkonzerv esetén nincsen szükség több időre.
Sőt, ha picit pikánsabbra szeretnénk a babsalátát készíteni, egy-két fokhagymagerezdet is hozzáfőzhetünk.
Az elkészült babsaláta önmagában is finom, de nagyszerű köretnek is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a babsalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.