Céklasaláta

Céklasaláta receptje főtt céklával, őrölt köménnyel, ecettel, tormával és porcukorral, az elkészítés részletes leírásával.

Mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, s nagyszerű kísérője a húsos egytálételeknek, a sült húsoknak, vagy akár rakott krumplinak is.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

cékla saláta

Céklasaláta recept

A céklasalátához a céklákat megmossuk, s sós vízben puhára főzzük egy óra alatt.
Amikor a cékla megpuhult, leöntjük róla a vizet, végeit levágjuk s meghámozzuk. Végül a megfőtt céklákat fél centis karikákra vágjuk fel.
Egy közepes tálban összekeverjük az ecetet, az őrölt köményt, az ecetes tormát, a porcukrot, kevés sót és a vizet.
Az elkészült levet megkóstoljuk, s ha szűkséges, után ízesítjük. Majd hozzáadjuk a felkarikázott céklákat.
Az elkészült céklasalátát felhasználás előtt egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A cékla saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 5 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék (a cékla megfőzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 1 kg cékla
  • 1 liter víz (a cékla megfőzéséhez)
  • 1 teáskanál (a cékla főzőlevébe)

Az ecetes-tormás salátalébe

  • 1 evőkanál (csapott)
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál ecet (10%-os)
  • 1 evőkanál ecetes torma
  • 3-4 dl víz

Instructions
 

  • A céklasalátához a céklákat megmossuk, s sós vízben puhára főzzük egy óra alatt.
    Fontos! A cékla végeit ne vágjuk le (a gyökerét se), mert a cékla színanyagai könnyen kioldódnak főzés közben.
  • Amikor a cékla megpuhult, s már könnyedén bele tudunk szúrni egy hústűt, leöntjük róla a vizet, s hagyjuk kicsit kihűlni
  • Amikor a cékla már langyos, végeit levágjuk s meghámozzuk.
    A megpucolt céklákat fél centis karikákra vágjuk fel.
  • Egy közepes tálban összekeverjük az ecetet, az őrölt köményt, az ecetes tormát, a porcukrot, kevés sót és a vizet.
  • Az elkészült levet megkóstoljuk, s ha szűkséges, után ízesítjük.
    Majd hozzáadjuk a felkarikázott céklákat.
  • Az elkészült céklasalátát felhasználás előtt egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Keyword ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a céklasaláta elkészítéséhez

A céklasaláta elkészítésekor fontos odafigyelni, hogy a cékla, főleg a főtt cékla, s annak leve szinte bármit megfog, beszínez.

Ezért érdemes a megfőtt cékla szeleteléséhez felvenni kesztyűt. S a vágódeszkát is érdemes betekerni alufóliába vagy folpackba.

Ha megtörtént a baj, illetve az edények elmosásához érdemes citromlevet vagy gyógyszertári aszkorbinsavat használni. A fémről, a fáról és az emberi bőrről is könnyedén leszedik a vörös elszíneződés java részét.

A másik kritikus pont maga a szeletelés. A nyers cékla nagyon kemény, „fás”, ami miatt nem túl egyszerű vele dolgozni (hasonlóan a sütőtökhöz). Ezért mindenképpen hagyjunk elegendő időt a cékla főzésére, hogy rendesen megpuhuljon.

Sok helyen azt írják, hogy mindenképpen használjunk a szeleteléshez hullámos élű kést. Ami tény és való, szebbé teszi a végeredményt, de ha nekünk olyanunk nincs, egy sima éles kés is megteszi.

Amire még érdemes odafigyelni, hogy a cékla szeletek ne legyenek túl nagyok. A túl nagy szeletek nehezen kezelhetőek evés közben (s melyekről óhatatlanul lecseppenhet a leve, ami fog). Hogy mindenképp a túl nagy szeleteket vágjuk kisebbekre!

A harmadik kritikus pont a céklalé, amit az elkészítés során mindenképp kóstoljuk meg, mert a torma és az ecet nem mindenki kedvence.

De ezek képesek a cékla ízét kiemelni, hogy nem érdemes őket kihagyni a receptből.

  • Ha túl erősnek érezzük a torma ízét, inkább adjunk a céklaléhez még egy decit vizet.
  • Ha pedig túl savanyú, akkor egy extra kanál porcukor el tudja azt venni.
  • Ha pedig mind a kettő sok(k) nekünk, előbb hígítsunk, s ha még mindig savanyú a lé, akkor adjuk hozzá a porcukrot.

Ha viszont szeretjük a különleges ízeket, egyszerű háztartási ecet helyet kipróbálhatjuk a céklasalátát vörösborecettel is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a céklasalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating