Céklasaláta receptje főtt céklával, őrölt köménnyel, ecettel, tormával és porcukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, s nagyszerű kísérője a húsos egytálételeknek, a sült húsoknak, vagy akár rakott krumplinak is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Céklasaláta recept
Equipment
- 2 literes fazék (a cékla megfőzéséhez)
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 kg cékla
- 1 liter víz (a cékla megfőzéséhez)
- 1 teáskanál só (a cékla főzőlevébe)
Az ecetes-tormás salátalébe
- 1 evőkanál só (csapott)
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 3 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál ecet (10%-os)
- 1 evőkanál ecetes torma
- 3-4 dl víz
Instructions
- A céklasalátához a céklákat megmossuk, s sós vízben puhára főzzük egy óra alatt.Fontos! A cékla végeit ne vágjuk le (a gyökerét se), mert a cékla színanyagai könnyen kioldódnak főzés közben.
- Amikor a cékla megpuhult, s már könnyedén bele tudunk szúrni egy hústűt, leöntjük róla a vizet, s hagyjuk kicsit kihűlni
- Amikor a cékla már langyos, végeit levágjuk s meghámozzuk. A megpucolt céklákat fél centis karikákra vágjuk fel.
- Egy közepes tálban összekeverjük az ecetet, az őrölt köményt, az ecetes tormát, a porcukrot, kevés sót és a vizet.
- Az elkészült levet megkóstoljuk, s ha szűkséges, után ízesítjük. Majd hozzáadjuk a felkarikázott céklákat.
- Az elkészült céklasalátát felhasználás előtt egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Gyakorlatias tanácsok a céklasaláta elkészítéséhez
A céklasaláta elkészítésekor fontos odafigyelni, hogy a cékla, főleg a főtt cékla, s annak leve szinte bármit megfog, beszínez.
Ezért érdemes a megfőtt cékla szeleteléséhez felvenni kesztyűt. S a vágódeszkát is érdemes betekerni alufóliába vagy folpackba.
Ha megtörtént a baj, illetve az edények elmosásához érdemes citromlevet vagy gyógyszertári aszkorbinsavat használni. A fémről, a fáról és az emberi bőrről is könnyedén leszedik a vörös elszíneződés java részét.
A másik kritikus pont maga a szeletelés. A nyers cékla nagyon kemény, „fás”, ami miatt nem túl egyszerű vele dolgozni (hasonlóan a sütőtökhöz). Ezért mindenképpen hagyjunk elegendő időt a cékla főzésére, hogy rendesen megpuhuljon.
Sok helyen azt írják, hogy mindenképpen használjunk a szeleteléshez hullámos élű kést. Ami tény és való, szebbé teszi a végeredményt, de ha nekünk olyanunk nincs, egy sima éles kés is megteszi.
Amire még érdemes odafigyelni, hogy a cékla szeletek ne legyenek túl nagyok. A túl nagy szeletek nehezen kezelhetőek evés közben (s melyekről óhatatlanul lecseppenhet a leve, ami fog). Hogy mindenképp a túl nagy szeleteket vágjuk kisebbekre!
A harmadik kritikus pont a céklalé, amit az elkészítés során mindenképp kóstoljuk meg, mert a torma és az ecet nem mindenki kedvence.
De ezek képesek a cékla ízét kiemelni, hogy nem érdemes őket kihagyni a receptből.
- Ha túl erősnek érezzük a torma ízét, inkább adjunk a céklaléhez még egy decit vizet.
- Ha pedig túl savanyú, akkor egy extra kanál porcukor el tudja azt venni.
- Ha pedig mind a kettő sok(k) nekünk, előbb hígítsunk, s ha még mindig savanyú a lé, akkor adjuk hozzá a porcukrot.
Ha viszont szeretjük a különleges ízeket, egyszerű háztartási ecet helyet kipróbálhatjuk a céklasalátát vörösborecettel is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.