A csicseriborsó saláta receptje, uborkával, paprikával, paradicsommal, lilahagymával, olívaolajjal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely a csicseriborsó gazdag tápanyagtartalma miatt nagyon tartalmas étek, tele fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csicseriborsó salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Csicseriborsó saláta recept
Equipment
- Tésztaszűrő (a csicseriborsó mosásához)
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- ½ lilahagyma
- ½ kígyóuborka
- 1 db paradicsom
- ½ kaliforniai paprika
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
Instructions
- A csicseriborsó saláta öntetéhez az olívaolaj, a citromlé, az ecetet, a sót és a borsot összekeverjük (gyakorlatilag felverjük). Cél az, hogy egy homogén masszát kapjunk a végén.
- Ezután egy lilahagymát megpucoljuk, vékony karikára vágunk.Kézzel a karikákat szedjük, s hozzákeverjük az öntethez, hogy az íze picit kioldódjon az öntetbe.
- A csicseriborsó konzerv levét ezután leöntjük, s a csicseriborsót átmossuk egy szűrőben, s hagyjuk lecsepegni.
- Ezután megmossuk a paprikát, a paradicsomot, az kígyóuborkát és a petrezselymet. Csicseriborsó méretűre összevágjuk őket, hogy a csicseriborsóval könnyen el tudjuk keverni.
- A zöldségekhez ezután hozzákeverjük a csicseriborsót. Majd az öntet is hozzáadjuk, s avval is elkeverjük, hogy az olívás-ecetes öntet minden darabot lehetőleg bevonjon.
- Végül az egészet betesszük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt érdemes a salátát még egyszer átkeverni, hogy az öntet egységes ízű legyen.
Gyakorlatias tanácsok a csicseriborsó saláta elkészítéséhez
A fenti csicseriborsó saláta egy nagyon egyszerű, viszonylag kevés összetevőt igénylő változat.
Ha szeretjük, s éppen van otthon, tehetünk még hozzá:
- egy evőkanál római köményt (az öntetbe)
- egy teáskanál pirospaprikát (szintén az öntetbe)
- egy fél gerezd fokhagymát (szintén az öntetbe)
- a kifacsart citrom lereszelt héját (szintén az öntetbe)
- egy fél csilipaprikát (apróra vágva a zöldségekhez)
- 15 dkg fetasajtot (összemorzsolva a zöldségekhez)
- 20 dkg olívabogyót (kettévágva a zöldségekhez)
- apróra összevágott bazsalikomleveleket (a petrezselyem helyett)
Ha ínyencek vagyunk sima ecet helyett tehetünk az öntethez balzsamecetet vagy fehérborecetet is.
Tipp: Ha nem szeretjük a a fekete bors erős ízét, őrölt fehérborsot is tehetünk a csicseriborsó saláta öntetébe.
Ha viszont szeretjük a csípős salátákat, akkor az öntetbe tehetünk csípős fűszerpaprikát, vagy egy kevés csípős paprikakrémet is.
Tipp2: Ha hirtelen nagyobb mennyiségű salátát készítünk szeretnénk csinálni, de csak egy darab csicseriborsó konzervünk van otthon, bátran tegyünk a salátába több zöldséget. S készítsünk ennek révén egy könnyed csicseriborsós salátát.
Például a kígyóuborka, a kaliforniai paprika másik felét. De akár tehetünk a salátába 2-3 paprikát és/vagy paradicsomot is.
Amire vigyázzunk, hogy a több zöldséghez érdemes több öntet is készíteni. S a kétszer akkora mennyiségű öntethez hozzáadhatjuk a lilahagyma másik felét is.
Tipp3: Ha nem akarunk csicseriborsó konzervet használni, akkor meg is főzhetjük a csicseriborsót:
- előző este áztassuk be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe (hasonlóan ahhoz, ahogyan a babbal is tesszük).
- másnapra a csicseriborsó kétszeresére megdagad,
- Ezután a csicseriborsóhoz hozzáadunk egy evőkanál sót, s kis lángon 1-másfél óráig főzzük, míg meg nem puhul.
- Végül a megfőtt csicseriborsót leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csicseriborsó-salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.