Csicseriborsó saláta

A csicseriborsó saláta receptje, uborkával, paprikával, paradicsommal, lilahagymával, olívaolajjal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely a csicseriborsó gazdag tápanyagtartalma miatt nagyon tartalmas étek, tele fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csicseriborsó salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

csicseriborsó saláta

Csicseriborsó saláta recept

A csicseriborsó salátához először az öntetet készítjük el, ami az olívaolaj, a citromlé, az ecetet, a sót és a bors összekeverését jelenti. 
Ezután egy lilahagymát megpucoljuk, vékony karikára vágunk, kézzel a karikákat kisebb részekre szedjük, s hozzákeverjük az öntethez.
A csicseriborsó konzerv levét ezután leöntjük, s a csicseriborsót átmossuk egy szűrőben, s hagyjuk lecsepegni.
Ezután megmossuk a paprikát, a paradicsomot, az kígyóuborkát és a petrezselymet. Majd apróra összevágjuk őket.
A zöldségekhez hozzáadjuk a csicseriborsót, alaposan összekeverjük. Majd végül az öntet is hozzáadjuk, s avval is elkeverjük.
Végül az egészet betesszük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Az csicseriborsó-saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • Tésztaszűrő (a csicseriborsó mosásához)
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • ½ citrom leve
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • ½ lilahagyma
  • ½ kígyóuborka
  • 1 db paradicsom
  • ½ kaliforniai paprika
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

Instructions
 

  • A csicseriborsó saláta öntetéhez az olívaolaj, a citromlé, az ecetet, a sót és a borsot összekeverjük (gyakorlatilag felverjük). 
    Cél az, hogy egy homogén masszát kapjunk a végén.
  • Ezután egy lilahagymát megpucoljuk, vékony karikára vágunk.
    Kézzel a karikákat szedjük, s hozzákeverjük az öntethez, hogy az íze picit kioldódjon az öntetbe.
  • A csicseriborsó konzerv levét ezután leöntjük, s a csicseriborsót átmossuk egy szűrőben, s hagyjuk lecsepegni.
  • Ezután megmossuk a paprikát, a paradicsomot, az kígyóuborkát és a petrezselymet.
    Csicseriborsó méretűre összevágjuk őket, hogy a csicseriborsóval könnyen el tudjuk keverni.
  • A zöldségekhez ezután hozzákeverjük a csicseriborsót.
    Majd az öntet is hozzáadjuk, s avval is elkeverjük, hogy az olívás-ecetes öntet minden darabot lehetőleg bevonjon.
  • Végül az egészet betesszük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálalás előtt érdemes a salátát még egyszer átkeverni, hogy az öntet egységes ízű legyen.
Keyword ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a csicseriborsó saláta elkészítéséhez

A fenti csicseriborsó saláta egy nagyon egyszerű, viszonylag kevés összetevőt igénylő változat.

Ha szeretjük, s éppen van otthon, tehetünk még hozzá:

  • egy evőkanál római köményt (az öntetbe)
  • egy teáskanál pirospaprikát (szintén az öntetbe)
  • egy fél gerezd fokhagymát (szintén az öntetbe)
  • a kifacsart citrom lereszelt héját (szintén az öntetbe)
  • egy fél csilipaprikát (apróra vágva a zöldségekhez)
  • 15 dkg fetasajtot (összemorzsolva a zöldségekhez)
  • 20 dkg olívabogyót (kettévágva a zöldségekhez)
  • apróra összevágott bazsalikomleveleket (a petrezselyem helyett)

Ha ínyencek vagyunk sima ecet helyett tehetünk az öntethez balzsamecetet vagy fehérborecetet is.

Tipp: Ha nem szeretjük a a fekete bors erős ízét, őrölt fehérborsot is tehetünk a csicseriborsó saláta öntetébe.

Ha viszont szeretjük a csípős salátákat, akkor az öntetbe tehetünk csípős fűszerpaprikát, vagy egy kevés csípős paprikakrémet is.

Tipp2: Ha hirtelen nagyobb mennyiségű salátát készítünk szeretnénk csinálni, de csak egy darab csicseriborsó konzervünk van otthon, bátran tegyünk a salátába több zöldséget. S készítsünk ennek révén egy könnyed csicseriborsós salátát.

Például a kígyóuborka, a kaliforniai paprika másik felét. De akár tehetünk a salátába 2-3 paprikát és/vagy paradicsomot is.

Amire vigyázzunk, hogy a több zöldséghez érdemes több öntet is készíteni. S a kétszer akkora mennyiségű öntethez hozzáadhatjuk a lilahagyma másik felét is.

Tipp3: Ha nem akarunk csicseriborsó konzervet használni, akkor meg is főzhetjük a csicseriborsót:

  • előző este áztassuk be a csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe (hasonlóan ahhoz, ahogyan a babbal is tesszük).
  • másnapra a csicseriborsó kétszeresére megdagad,
  • Ezután a csicseriborsóhoz hozzáadunk egy evőkanál sót, s kis lángon 1-másfél óráig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Végül a megfőtt csicseriborsót leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csicseriborsó-salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csicseriborsó-salátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating