Cukkinisaláta recept hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, görög joghurttal, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy ízletes saláta, mely nagyszerű köret vagy akár előétel is lehet, s pillanatok alatt elkészül. S különböző fűszerezéssel akár többféle változata is elkészíthető.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a cukkinisalátát. Majd azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Cukkinisaláta recept
Equipment
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- közepes serpenyő
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 60-70 dkg cukkini
- 1 fej hagyma
- 1 dl olívaolaj (lehet kókuszolaj vagy napraforgóolaj is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg görög joghurt
- ½ kiskanál só
- ½ kiskanál őrölt fekete bors
Instructions
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát vékony karikára vágunk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Majd a cukkinit megmossuk, s kisujjnyi lapokra vágjuk fel.Majd a lapokat egymásra téve, arra merőlegesen alakítjuk ki a kisujjnyi hasábokat. Melyeket maximum 4-5 centis kisebb darabokra vágunk össze.
- Egy serpenyőbe a hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, majd hozzáadjuk a felaprított cukkinit.
- Sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk, hogy a hőtől a cukkini picit megfonnyadjon.
- Amikor a cukkini elkezd fonnyadni, vegyük le a tűzről a serpenyőt.Majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s jól elkeverjük benne.
- A görög joghurtot betesszük egy közepes tálba, s rámerjük az átsütött cukkinit.S jól elkeverjük őket.
- Ez elkészült cukkini salátát hagyjuk kihűlni.
- Tálaláskor apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel tehetjük ízletesebbé az elkészült salátát.
Gyakorlatias tippek a cukkinisaláta elkészítéséhez
A cukkinisaláta elkészítésének kulcsa a cukkini elkészítése.
Ahhoz, hogy a cukkinisaláta egyenletes állagú legyen, érdemes folyamatosan kevergetni, hogy a felaprított cukkini mindenhol egyenletesen melegedjen.
Nem fog megégni a hevítés hatására az olívaolaj, mert a cukkini nagyon gyorsan vizet enged magából a melegítés következtében. S viszonylag hamar össze is esik.
A folyamatos kevergetés fő célja éppen ezért, hogy a cukkini hasábok mindenütt egy picit megfonnyadjanak, de ne essen össze.
Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk akár fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a cukkinisalátához.
Egyébként ebben a salátában nem feltétlen szükséges a sült fokhagyma íze, ezért is kerül az áttört fokhagyma a végén a cukkinihez.
Viszont a fokhagyma nem kihagyható eleme a cukkinisalátának, mert segít a cukkini nem túl intenzív ízét kiemelni (pontosan úgy, ahogy az a tökfőzeléknél és a spenótfőzeléknél is történik.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is (apróra vágva). Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp3: Egyébként a cukkini semleges íze más fűszerekkel is jól társítható, A kapron és a petrezselymen kívül őrölt édesköménnyel, zsályával vagy kevés fűszerpaprikával is finom cukkinisalátát tudunk készíteni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukkini salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.