Cukkinisaláta

Cukkinisaláta recept hagymával, fokhagymával, olívaolajjal, görög joghurttal, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Egy ízletes saláta, mely nagyszerű köret vagy akár előétel is lehet, s pillanatok alatt elkészül. S különböző fűszerezéssel akár többféle változata is elkészíthető.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a cukkinisalátát. Majd azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

cukkini saláta

Cukkinisaláta recept

A cukkinisalátához egy hagymát megpucolunk, s vékony karikára vágunk.
Ezután a cukkinit megmossuk, s kisujjnyi hasábokra összevágjuk.
Egy serpenyőbe közepes lángon a hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, majd hozzáadjuk a felaprított cukkinit.
Sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk, hogy a hűtől a cukkini picit megfonnyadjon.
A tűzről levéve hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s jól elkeverjük benne.
Majd hozzáadjuk a görög joghurtot is, s alaposan elkeverjük a cukkinivel.
Tálaláskor apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel tehetjük ízletesebbé.
A cukkinisaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • közepes serpenyő
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 60-70 dkg cukkini
  • 1 fej hagyma
  • 1 dl olívaolaj (lehet kókuszolaj vagy napraforgóolaj is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg görög joghurt
  • ½ kiskanál
  • ½ kiskanál őrölt fekete bors

Instructions
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát vékony karikára vágunk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Majd a cukkinit megmossuk, s kisujjnyi lapokra vágjuk fel.
    Majd a lapokat egymásra téve, arra merőlegesen alakítjuk ki a kisujjnyi hasábokat.
    Melyeket maximum 4-5 centis kisebb darabokra vágunk össze.
  • Egy serpenyőbe a hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, majd hozzáadjuk a felaprított cukkinit.
  • Sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk, hogy a hőtől a cukkini picit megfonnyadjon.
  • Amikor a cukkini elkezd fonnyadni, vegyük le a tűzről a serpenyőt.
    Majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s jól elkeverjük benne.
  • A görög joghurtot betesszük egy közepes tálba, s rámerjük az átsütött cukkinit.
    S jól elkeverjük őket.
  • Ez elkészült cukkini salátát hagyjuk kihűlni.
  • Tálaláskor apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel tehetjük ízletesebbé az elkészült salátát.
Keyword ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tippek a cukkinisaláta elkészítéséhez

A cukkinisaláta elkészítésének kulcsa a cukkini elkészítése.

Ahhoz, hogy a cukkinisaláta egyenletes állagú legyen, érdemes folyamatosan kevergetni, hogy a felaprított cukkini mindenhol egyenletesen melegedjen.

Nem fog megégni a hevítés hatására az olívaolaj, mert a cukkini nagyon gyorsan vizet enged magából a melegítés következtében. S viszonylag hamar össze is esik.

A folyamatos kevergetés fő célja éppen ezért, hogy a cukkini hasábok mindenütt egy picit megfonnyadjanak, de ne essen össze.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk akár fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a cukkinisalátához.

Egyébként ebben a salátában nem feltétlen szükséges a sült fokhagyma íze, ezért is kerül az áttört fokhagyma a végén a cukkinihez.

Viszont a fokhagyma nem kihagyható eleme a cukkinisalátának, mert segít a cukkini nem túl intenzív ízét kiemelni (pontosan úgy, ahogy az a tökfőzeléknél és a spenótfőzeléknél is történik.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is (apróra vágva). Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp3: Egyébként a cukkini semleges íze más fűszerekkel is jól társítható, A kapron és a petrezselymen kívül őrölt édesköménnyel, zsályával vagy kevés fűszerpaprikával is finom cukkinisalátát tudunk készíteni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukkini salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a cukkinisalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating