Ecetes krumplisaláta recept főtt saláta krumpliból, hagymával, ecettel, cukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészítés során az ecet mindenképpen ki fogja hozni a hagymák csípős ízét. Melyek nagyszerűen fognak passzolni a krumpli kicsit kesernyés, kicsit édes ízéhez.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a ecetes krumplisalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Ecetes krumplisaláta recept
Equipment
- 2 literes lábos (a krumpli megfőzéséhez)
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 kg krumpli
- 1 fej hagyma
- ½ liter víz
- 2 evőkanál ecet (20%-os)
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- bors (ízlés szerint)
Instructions
A krumplit főzzük meg héjában:
- A krumplit alaposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük bele egy közepes lábosba.
- Adjunk hozzá 2-3 evőkanál sót, és annyi vizet, hogy alaposan elfedje.
- Forraljuk fel a vizet a krumplival, majd a hőt visszavéve főzzük meg a krumplit 15 perc alatt.
- Ha a villa már könnyen beleszúrható a krumpliba, öntsük le a krumpliról a vizet, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.
A saláta összeállítása
- Míg a krumpli fő, a hagymát is meghámozzuk, és karikára felszeleteljük.
- A vizet, a cukrot és az ecetet elkeverjük egymással. Kóstoljuk meg, s ha túl savanyúnak érezzük, egy kevés cukorral még lágyíthatunk az ecetes lé ízén.
- Egy tálba tegyük a krumplit, rá a hagymát, hozzá kevés sót és borsot, plusz annyi ecetes lét, hogy rendesen az egészet elfedje.
- Óvatosan forgassuk össze az egészet, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze.(ha túl nagyoknak érezzük a krumpli darabjait, érdemes őket két-három fele szétvágni.)
- Az ecetes krumplisaláta tetejére tehetünk pár szál snidlinget vagy egy-két petrezselymet.
- Végül az egészet tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Gyakorlatias tanácsok az ecetes krumplisaláta elkészítéséhez
Az igazán jó ecetes krumplisaláta megfelelően kiválasztott krumplinál kezdődik. Mindenképpen salátakrumplit használjunk: somogyi sárgakifli, Agata vagy Cherie. Ezeket szokás mostanában „A” jelzésű, saláta krumpliként forgalomba hozni.
A második pont a hagyma kiválasztása. A sima vöröshagyma is megteszi, habár annak csípős jellegét az ecet ki fogja emelni. Ha fehér héjú saláta hagymát használunk, azzal az eredmény sokkal lágyabb lesz.
A lilahagyma viszont még a vörös hagymánál is csípősebb tud lenni egy erősen ecetes lében, amit jobb elkerülni. Ha több(féle) vagy karakteresebb ízű hagymát szeretnénk felhasználni a krumplisalátához, érdemesebb a hagymás krumplisaláta receptjét megnézni, melynek az ecetes öntete kevésbé erős.
A harmadik változtatható elem az ecet. Ha nincs más, a sima háztartási ecettel is fonom lesz. De ha szeretjük és van otthon, nyugodtan kipróbálhatjuk borecettel, gyümölcsecettel, vagy valamilyen különlegesebb ecetfajtával.
A sóval érdemes óvatosan bánni, mert a túl sok só, túlzottan kiemelheti az ecet ízét, amit utána már cukorral sem nagyon lehet elnyomni úgy, hogy ne legyen a saláta íze sziruposan édes.
Ha az ecetes krumplisalátát köretként szeretnénk felszolgálni, érdemes a levét alaposan lecsurgatni, mielőtt a tányérra helyezzük. Különben az ecetes salátalé el fogja áztatni a tányéron lévő többi ételt.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a ecetes krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.