Ecetes krumplisaláta

Ecetes krumplisaláta recept főtt saláta krumpliból, hagymával, ecettel, cukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészítés során az ecet mindenképpen ki fogja hozni a hagymák csípős ízét. Melyek nagyszerűen fognak passzolni a krumpli kicsit kesernyés, kicsit édes ízéhez.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a ecetes krumplisalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

ecetes krumplisaláta

Ecetes krumplisaláta recept

A krumplikat alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük.
Közben a hagymát is megpucoljuk, s karikára felszeljük.
Amikor a krumpli megpuhult, a vizet leöntjük róla, s a krumplit melegen meghámozzuk és karikára vágjuk.
Az ecetet vízzel felhígítjuk s cukorral megédesítjük.
A krumplit és a hagymát felváltva rétegezzük egy tálba, majd amikor a hozzávalók elfogytak, az egészet leöntjük az ecetes-cukros lével.
Végül az egészet betesszük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Tetejére snidlinget (metélőhagymát) vagy petrezselymet tehetünk díszítésnek.
Az ecetes krumplisaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos (a krumpli megfőzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • ½ liter víz
  • 2 evőkanál ecet (20%-os)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • bors (ízlés szerint)

Instructions
 

A krumplit főzzük meg héjában:

  • A krumplit alaposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük bele egy közepes lábosba.
  • Adjunk hozzá 2-3 evőkanál sót, és annyi vizet, hogy alaposan elfedje.
  • Forraljuk fel a vizet a krumplival, majd a hőt visszavéve főzzük meg a krumplit 15 perc alatt.
  • Ha a villa már könnyen beleszúrható a krumpliba, öntsük le a krumpliról a vizet, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.

A saláta összeállítása

  • Míg a krumpli fő, a hagymát is meghámozzuk, és karikára felszeleteljük.
  • A vizet, a cukrot és az ecetet elkeverjük egymással.
    Kóstoljuk meg, s ha túl savanyúnak érezzük, egy kevés cukorral még lágyíthatunk az ecetes lé ízén.
  • Egy tálba tegyük a krumplit, rá a hagymát, hozzá kevés sót és borsot, plusz annyi ecetes lét, hogy rendesen az egészet elfedje.
  • Óvatosan forgassuk össze az egészet, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze.
    (ha túl nagyoknak érezzük a krumpli darabjait, érdemes őket két-három fele szétvágni.)
  • Az ecetes krumplisaláta tetejére tehetünk pár szál snidlinget vagy egy-két petrezselymet.
  • Végül az egészet tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Keyword egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok az ecetes krumplisaláta elkészítéséhez

Az igazán jó ecetes krumplisaláta megfelelően kiválasztott krumplinál kezdődik. Mindenképpen salátakrumplit használjunk: somogyi sárgakifli, Agata vagy Cherie. Ezeket szokás mostanában „A” jelzésű, saláta krumpliként forgalomba hozni.

A második pont a hagyma kiválasztása. A sima vöröshagyma is megteszi, habár annak csípős jellegét az ecet ki fogja emelni. Ha fehér héjú saláta hagymát használunk, azzal az eredmény sokkal lágyabb lesz.

A lilahagyma viszont még a vörös hagymánál is csípősebb tud lenni egy erősen ecetes lében, amit jobb elkerülni. Ha több(féle) vagy karakteresebb ízű hagymát szeretnénk felhasználni a krumplisalátához, érdemesebb a hagymás krumplisaláta receptjét megnézni, melynek az ecetes öntete kevésbé erős.

A harmadik változtatható elem az ecet. Ha nincs más, a sima háztartási ecettel is fonom lesz. De ha szeretjük és van otthon, nyugodtan kipróbálhatjuk borecettel, gyümölcsecettel, vagy valamilyen különlegesebb ecetfajtával.

A sóval érdemes óvatosan bánni, mert a túl sok só, túlzottan kiemelheti az ecet ízét, amit utána már cukorral sem nagyon lehet elnyomni úgy, hogy ne legyen a saláta íze sziruposan édes.

Ha az ecetes krumplisalátát köretként szeretnénk felszolgálni, érdemes a levét alaposan lecsurgatni, mielőtt a tányérra helyezzük. Különben az ecetes salátalé el fogja áztatni a tányéron lévő többi ételt.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a ecetes krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a ecetes krumplisalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating