Az ecetes uborkasaláta receptje ízletes uborkából, ecettel, cukorral, kevés fokhagymával, pirospaprikával meghintve, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet ugyan úgy elkészíthetünk a tél folyamán kígyóuborkából, mint nyáron kovászolni való uborkából.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni az ecetes uborkasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Ecetes uborkasaláta recept
Ingredients
- 50 dkg uborka
- 1 kiskanál só (csapott)
- ½ dl ecet (10%-os)
- 2 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- fűszerpaprika (ízlés szerint)
Instructions
- Az uborkát megmossuk, és uborkareszelőn lereszeljük. Majd picit megsózzuk, hogy egy pici levet eresszen.
- A cukrot, a vizet, az ecetet s az áttört fokhagymát alaposan elkeverjük.
- Az elkészült ecetes öntet ráöntjük a lereszelt uborkára, s hagyjuk minimum fél órát állni a hűtőben, míg az ízek összeérnek.Ha nem fedi el az ecet a lereszelt uborkát, kevés vizet adjunk hozzá.
- Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk pirospaprikával, vagy egy kevés felkevert tejfölt is önthetünk mellé.Fontos, hogy az uborka ne kezdjen el összeszáradni, ezért mindig a levével együtt kerüljön az asztalra kisebb tálkában.
Gyakorlatias tippek az ecetes uborkasaláta elkészítéséhez
Az ecetes uborkasaláta egy ponton rontható el igazán, az uborka előkészítésén. Főleg akkor, ha kovászolni való (csemege) uborkából, vagy fürtös uborkából készítjük el.
Ugyanis a csemege uborka illetve a fürtös uborka termése a napsütés hatására egy keserű anyagot termel, amitől az uborka ehetetlenné válik.
Ezzel semmi gond nincs, mert reggelre ez többnyire elbomlik, de ha túl későn szedték le reggel az uborkát, akkor az uborka vége már keserű lehet.
Ezért a megpucolt uborka végeit érdemes megnyalni, s amíg kesernyés, addig még egy fél centit vágni belőle.
Ennek a kiküszöbölésére ma már a legtöbben kígyóuborkából csinálják az ecetes uborkasalátát. Mert az nem keseredik meg ilyen módon, s a lereszelés előtt meg sem kell hámozni.
De amit fontos tudni ennek kapcsán, hogy a csemege uborkából és a fürtös uborkából sokkal ízletesebb az ecetes uborkasaláta, mint ha kígyóuborkát használnánk.
A második kritikus pont az ecetes öntet elkészítése. A legtöbb receptben egyszerűen kevés az uborkalé mennyisége, amit a recept tartalmaz. S ettől az uborka nem fog rendesen a lében ázni.
Arról nem is beszélve, hogy a 10 %-os ecettel elkészített saláta túlságosan savanyú is lesz. Ezért érdemes az ecet mellé legalább a kétszeres-háromszoros vízmennyiséget hozzáadni.
Ami akkor fog igazán világossá válni, ha egy kisebb vöröshagymát vagy lilahagymát is apróra összevágunk a lereszelt uborka mellé.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az ecetes uborkasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.