Görögsaláta

Görögsaláta recept kígyóuborkával, fetasajttal, paradicsommal, lilahagymával, olívabogyóval, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed s hűsítő étel, tele van értékes nyomelemekkel, és vitaminokkal, s elkészíteni sem túlságosan bonyolult.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a görögsalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

görögsaláta

Görögsaláta recept

A görögsalátához először az öntetet készítjük el. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet és a bazsalikomot.
Majd az öntetet egy órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek benne.
A paradicsomot, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk.
Kimagozzuk az olívabogyót, ha szükséges, majd a többi zöldséggel összekeverjük.
Kis kockákra vágjuk a feta sajtot is, és a zöldségkeverék tetejére tesszük, majd az egészet megsózzuk picit.
Ezek után a salátát meglocsoljuk az öntettel, egyenletesen elosztva azt.
A legvégén az egészet óvatosan megkeverjük, hogy az öntet és a só rendesen elkeveredjen.
S végül egy-két órára hűtőbe tesszük az elkészült görögsalátát.
A görögsaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • egy kisebb tál az salátaöntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 3 db paradicsom
  • 1 szál kígyóuborka
  • 2-3 fej lilahagyma
  • 20 dkg olívabogyó
  • 10-15 dkg fetasajt

A görögsaláta öntetéhez

  • 2 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé (vagy egy fél citrom leve)
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom (púpozott)

Instructions
 

  • A görögsalátához először az öntetet készítjük el.
    Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet és a bazsalikomot.
  • Majd az öntetet egy órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek benne az ízek.
  • A paradicsomot és az uborkát megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
    A hagymát megpucoljuk, majd azt is apróra összevágjuk.
  • Az olívabogyóról leöntjük a levét, majd kimagozzuk, ha szükséges.
  • Ezután az olívabogyót a felaprított uborkával, a paradicsommal és a hagymával összekeverjük.
  • Végül kis kockákra felvágjuk a feta sajtot is, és a zöldségkeverék tetejére tesszük, s egy picit megsózzuk.
  • Végül a salátát egyenletesen elosztva meglocsoljuk az öntettel.
    A legvégén az egészet óvatosan megkeverjük, hogy az öntet és a só rendesen elkeveredjen. Ügyelve, hogy a fetasajt ne kenődjön szét.
  • Végül egy-két órára hűtőbe tesszük az elkészült görögsalátát, hogy az ízek összeérjenek.
Keyword ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Praktikus tanácsok a görögsaláta elkészítéséhez

A görögsaláta elkészítése nagyon egyszerű, de van pár apróság, amire mindenképpen figyeljünk oda.

Ami talán egyértelmű, de mindenképp szót kell róla ejteni, hogy csak érett és épp zöldségekből készítjük el.

Egyszerűen azért, mert minden hibája látszani fog a zöldségekben a görögsalátában.

  • A fonnyadó paradicsom és hagyma inkább a pörköltbe kerüljön;
  • Ha sárgul már az uborka, azt pedig mindenképp dobjuk ki (mert keserű).

Ha pedig kicsit változatosabban szeretnénk enni a görögsalátát, tehetünk hozzá egy paprikát apróra felszelve (kaliforniait vagy tölteni valót).

Másrészt a receptben szereplő a bazsalikom helyett oregánóval és kakukkfűvel is ízesíthetjük az öntet.

Az elkészült görögsalátát ehetjük önmagában is, esetleg kenyeret vagy pirítóst téve mellé a tálaláskor.

De ehetjük sült húsokhoz is, ahogyan a görögök szokták falun.

Arra viszont figyeljünk, hogy a görögsalátában a zöldségek a sózás hatására vizet engednek magukból, hogy nem érdemes az elkészült görögsalátát, illetve annak maradékát pár napnál tovább a hűtőben tárolni

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a görögsalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a görögsalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating