Hagymás krumplisaláta

Hagymás krumplisaláta recept főtt krumplival, lilahagymával, vöröshagymával, sóval, ecettel és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészítés során az ecet mindenképpen ki fogja hozni a hagymák csípős ízét. Melyek nagyszerűen fognak passzolni a krumpli kicsit kesernyés, kicsit édes ízéhez.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hagymás krumplisalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Hagymás krumplisaláta recept

A krumplikat alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük.
Közben a hagymát is megpucoljuk, s karikára felszeljük.
Amikor a krumpli megpuhult, a vizet leöntjük róla, s a krumplit melegen meghámozzuk.
Az ecetet vízzel felhígítjuk, s cukorral megédesítjük.
Majd a három komponenst összekeverjük, s az egészet betesszük 2-3 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Tetejére snidlinget (metélőhagymát) vagy petrezselymet tehetünk díszítésnek.
A hagymás krumplisaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • Egy kisebb lábos (a krumpli megfőzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 1 kg krumpli
  • 2 fej lilahagyma (közepes)
  • ½ liter víz
  • 2 evőkanál ecet (10%-os)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • bors (ízlés szerint)

Instructions
 

A krumplit héjában főzzük meg:

  • A krumplit alaposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük egy közepes lábosba.
  • Adjunk hozzá 2-3 evőkanál sót, és annyi vizet, hogy alaposan elfedje.
  • Forraljuk fel a vizet a krumplival, majd a hőt visszavéve főzzük meg a krumplit 15 perc alatt.
  • Ha a villa már könnyen beleszúrható a krumpliba, öntsük le a krumpliról a vizet, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.

A saláta összeállítása

  • Míg a krumpli fő, a lila hagymát is meghámozzuk, és karikára felszeljük.
  • A vizet, a cukrot és az ecetet elkeverjük egymással.
    Kóstoljuk meg, s ha túl savanyúnak érezzük, egy kevés cukorral még lágyíthatunk az ecetes lé ízén.
  • Egy tálba tegyük a krumplit, rá a hagymát, hozzá kevés sót és borsot, plusz annyi ecetes lét, hogy rendesen az egészet elfedje.
  • Óvatosan forgassuk össze az egészet, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze.
    (ha túl nagyoknak érezzük a krumpli darabjait, érdemes őket két-három fele szétvágni)
  • Tetejére tehetünk pár szál snidlinget vagy egy-két petrezselymet, majd az egészet tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Keyword egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vega receptek

Tippek s tanácsok a hagymás krumplisaláta elkészítéséhez

A jó krumplisaláta megfelelően kiválasztott krumplinál kezdődik. Mindenképpen salátakrumplit használjunk, somogyi sárgakifli, Agata vagy Cherie. Ezeket szokás mostanában „A” jelzésű krumpliként forgalomba hozni.

A második pont a hagyma kiválasztása. Ugyan a recept lilahagymát említi,  de ha csak sima vöröshagyma van otthon, az is teljesen megfelelő a hagymás krumplisaláta elkészítéséhez.

De tehetünk a krumpli mellé salátahagymát vagy póréhagymát is, vagy ha szezonja van, akár újhagymát is (a zöldjével együtt), amivel az íze egyedibbé tehető.

A sóval viszont érdemes óvatosan bánni, mert a túl sok só, túlzottan kiemelheti az ecet ízét, amit utána már cukorral sem nagyon lehet ellensúlyozni úgy, hogy ne legyen a saláta íze sziruposan édes.

A harmadik változtatható elem az ecet. Ha nincs más, a sima háztartási ecettel is fonom lesz. De ha szeretjük és van otthon, nyugodtan kipróbálhatjuk borecettel, gyümölcsecettel, vagy valamilyen különlegesebb ecetfajtával.

Ha inkább a krumplisaláta ecetes jellegét szeretnénk kiemelni, érdemes 20 százalékos ecetet használni az öntet elkészítéséhez, és kevesebb s gyengébb ízvilágú hagymát felhasználni hozzá. Pontosan úgy, ahogyan az ecetes krumplisaláta receptjénél szerepel.

Ha az hagymás krumplisalátát köretként szeretnénk felszolgálni, érdemes a levét alaposan lecsurgatni, mielőtt a tányérra helyezzük. Különben az salátalé el fogja áztatni a tányéron lévő többi ételt.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymás krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a hagymás krumplisalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating