Hagymás krumplisaláta recept főtt krumplival, lilahagymával, vöröshagymával, sóval, ecettel és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészítés során az ecet mindenképpen ki fogja hozni a hagymák csípős ízét. Melyek nagyszerűen fognak passzolni a krumpli kicsit kesernyés, kicsit édes ízéhez.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hagymás krumplisalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Hagymás krumplisaláta recept
Equipment
- Egy kisebb lábos (a krumpli megfőzéséhez)
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 kg krumpli
- 2 fej lilahagyma (közepes)
- ½ liter víz
- 2 evőkanál ecet (10%-os)
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- bors (ízlés szerint)
Instructions
A krumplit héjában főzzük meg:
- A krumplit alaposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük egy közepes lábosba.
- Adjunk hozzá 2-3 evőkanál sót, és annyi vizet, hogy alaposan elfedje.
- Forraljuk fel a vizet a krumplival, majd a hőt visszavéve főzzük meg a krumplit 15 perc alatt.
- Ha a villa már könnyen beleszúrható a krumpliba, öntsük le a krumpliról a vizet, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.
A saláta összeállítása
- Míg a krumpli fő, a lila hagymát is meghámozzuk, és karikára felszeljük.
- A vizet, a cukrot és az ecetet elkeverjük egymással. Kóstoljuk meg, s ha túl savanyúnak érezzük, egy kevés cukorral még lágyíthatunk az ecetes lé ízén.
- Egy tálba tegyük a krumplit, rá a hagymát, hozzá kevés sót és borsot, plusz annyi ecetes lét, hogy rendesen az egészet elfedje.
- Óvatosan forgassuk össze az egészet, ügyelve arra, hogy a krumpli ne törjön össze.(ha túl nagyoknak érezzük a krumpli darabjait, érdemes őket két-három fele szétvágni)
- Tetejére tehetünk pár szál snidlinget vagy egy-két petrezselymet, majd az egészet tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek s tanácsok a hagymás krumplisaláta elkészítéséhez
A jó krumplisaláta megfelelően kiválasztott krumplinál kezdődik. Mindenképpen salátakrumplit használjunk, somogyi sárgakifli, Agata vagy Cherie. Ezeket szokás mostanában „A” jelzésű krumpliként forgalomba hozni.
A második pont a hagyma kiválasztása. Ugyan a recept lilahagymát említi, de ha csak sima vöröshagyma van otthon, az is teljesen megfelelő a hagymás krumplisaláta elkészítéséhez.
De tehetünk a krumpli mellé salátahagymát vagy póréhagymát is, vagy ha szezonja van, akár újhagymát is (a zöldjével együtt), amivel az íze egyedibbé tehető.
A sóval viszont érdemes óvatosan bánni, mert a túl sok só, túlzottan kiemelheti az ecet ízét, amit utána már cukorral sem nagyon lehet ellensúlyozni úgy, hogy ne legyen a saláta íze sziruposan édes.
A harmadik változtatható elem az ecet. Ha nincs más, a sima háztartási ecettel is fonom lesz. De ha szeretjük és van otthon, nyugodtan kipróbálhatjuk borecettel, gyümölcsecettel, vagy valamilyen különlegesebb ecetfajtával.
Ha inkább a krumplisaláta ecetes jellegét szeretnénk kiemelni, érdemes 20 százalékos ecetet használni az öntet elkészítéséhez, és kevesebb s gyengébb ízvilágú hagymát felhasználni hozzá. Pontosan úgy, ahogyan az ecetes krumplisaláta receptjénél szerepel.
Ha az hagymás krumplisalátát köretként szeretnénk felszolgálni, érdemes a levét alaposan lecsurgatni, mielőtt a tányérra helyezzük. Különben az salátalé el fogja áztatni a tányéron lévő többi ételt.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymás krumplisalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.