A kaszinótojás receptje vajjal, fehérborssal, mustárral, majonézzel, tejföllel, citromlével, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.
Egy finom fűszeres-vajas salátakülönlegesség, mely a legtöbb helyen a hidegtálak elmaradhatatlan résztvevője.
Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és gyorsan elkészíteni a kaszinótojást. Majd megnézzük azt is, hogy mik azok az apróságok, amire fontos odafigyelni, ha igazán finomat szeretnénk készíteni.
Kaszinótojás recept
Equipment
- Egy kisebb lábos (a tojások megfőzéséhez)
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 8 db tojás
- víz (a tojás megfőzéséhez)
- 1 evőkanál só (a tojás főző vízbe)
- 7 dkg vaj
- ½ kiskanál fehérbors
- ½ kiskanál só
- 1 kiskanál mustár
- 1 evőkanál majonéz
- fűszerpaprika (a megtöltött kaszinótojások tetejére)
- petrezselyemzöld (a kaszinótojások díszítésére)
Instructions
- A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni egy kanál sót hozzátéve a főzővízhez.Cél, hogy kemény főtt tojást kapjunk a végén, amihez a forrástól számítva 10 percig kell főzni a tojásokat.
- Amikor a tojások megfőttek, hagyjuk kihűlni. A kihűlt tojásokat megpucoljuk, hosszában ketté vágjuk. A sárgáját egy kis tálba kikanalazzuk és villával összetörjük.
- Közben a vajat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a villával összetört tojássárgáját, s alaposan összekeverjük őket.
- A készülő krémhez hozzáadjuk a majonézt, a mustárt, a fehérborsot, és a sót, s az egészet alaposan összekeverjük.Cél, hogy egy homogén masszát kapjunk.
- A kész masszát visszakanalazzuk a félbe vágott tojások üregébe. A massza kicsit lógjon ki a tojásból, hogy az összes massza rákerülhessen a tojásokra.
- A megtöltött tojásokat egy tálra tesszük. A tetejüket megszórhatjuk kevés fűszerpaprikával, s esetleg díszíthetjük friss petrezselyemzölddel.
- Amikor elkészültünk a töltéssel, az egészet 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém összetevőinek ízei összeérjenek.
- A kész kaszinótojást franciasalátával tálaljuk.
Tippek és tanácsok a kaszinótojás elkészítéséhez
A kaszinótojás lelke a jól megfőtt tojás és a megfelelően elkészített krém, amit beletöltünk.
Magát a tojás főzését alapvetően nem lehet elrontani, ha hideg vízben kezdjük el főzni a tojásokat, mert úgy a tojások nem igazán fognak megrepedni.
Ha a főzővízbe elegendő só is kerül, akkor a fehérje is kap annyi sót, hogy kijön az íze, s nem lesz íztelen.
A krém elkészítése már kicsit több figyelmet igényel. Mert ha túl lágy lesz, akkor tálaláskor egy idő után elkezdhet lefolyni a tojásokról, mely nem igazán gusztusos.
Az egyik leggyakoribb hiba, ha a vajat le akarjuk cserélni margarinra. Ami nem túl jó gondolat, mivel a krémet a vaj zsírtartalma fogja össze, ami a sok vizet tartalmazó margarinból részben hiányzik (s nem is annyira finom).
A másik ok, ha krém állaga nem jó, ha túl sok benne a majonéz és a mustár. A majonézes ízvilágot inkább só sok franciasalátával tegyük hozzá a hidegtálhoz.
A krém ízét a túl sok mustár egyébként is tönkreteheti, ha nem szeretjük a csípős ízeket. Érdemes inkább lágyabb ízvilágú mustárt használni, hogy a tojás ízét ne nyomja el.
A kaszinótojás öntete
Sokan szeretik az elkészült kaszinótujást leönteni egy majonézes mártással, mely nagyon hasonlít az idehaza ismert tartármártáshoz.
A kaszinótojás mártásának elkészítéséhez:
- 2 evőkanál majonézt
- 1 evőkanál tejfölt
- 1-2 csipet sót
- 1 kávéskanál mustárt
- fél kávéskanál citromlét
- 3 csipet cukrot
alaposan keverjünk össze.
Ha a kaszinótojásokat töltelékkel felfele akarjuk tálalni, akkor az első tojás megtöltése előtt öntsük az öntete abba a tálba, amelyben majd a hűtőbe kerül.
Ha inkább a végén öntenénk a tojásokra a mártást, mintegy bevonva azokat, akkor a megtöltött tojásokat fejjel lefelé tegyük a tálba, s a mártást úgy öntjük a tálba, hogy minden tojás tetejére kerüljön belőle.
Ilyenkor is a bevonó massza javarészt a tálban fog landolni, de a tojások tetején is megtapad egy rész, ha elegendően sűrű.