Kaszinótojás

A kaszinótojás receptje vajjal, fehérborssal, mustárral, majonézzel, tejföllel, citromlével, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.

Egy finom fűszeres-vajas salátakülönlegesség, mely a legtöbb helyen a hidegtálak elmaradhatatlan résztvevője.

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és gyorsan elkészíteni a kaszinótojást. Majd megnézzük azt is, hogy mik azok az apróságok, amire fontos odafigyelni, ha igazán finomat szeretnénk készíteni.

kaszinótojás

Kaszinótojás recept

A tojásokat keményre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután megpucoljuk őket, hosszában ketté vágjuk, s a sárgáját egy kis tálba kikanalazzuk és villával összetörjük.
Közben a vajat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a villával összetört tojássárgáját, s alaposan összekeverjük őket.
Majd a készülő krémhez hozzáadjuk a majonézt, a mustárt, a fehérborsot, és a sót, s az egészet alaposan összekeverjük.
A kész masszát visszakanalazzuk a félbe vágott tojások üregébe, majd egy tálba tesszük őket egymás mellé.
2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém összetevőinek ízei összeérjenek.
Franciasalátával tálaljuk.
A kaszinótojás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 25 minutes
Hűtőben pihentetés 2 hours
Total Time 2 hours 25 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • Egy kisebb lábos (a tojások megfőzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 8 db tojás
  • víz (a tojás megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tojás főző vízbe)
  • 7 dkg vaj
  • ½ kiskanál fehérbors
  • ½ kiskanál
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 evőkanál majonéz
  • fűszerpaprika (a megtöltött kaszinótojások tetejére)
  • petrezselyemzöld (a kaszinótojások díszítésére)

Instructions
 

  • A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni egy kanál sót hozzátéve a főzővízhez.
    Cél, hogy kemény főtt tojást kapjunk a végén, amihez a forrástól számítva 10 percig kell főzni a tojásokat.
  • Amikor a tojások megfőttek, hagyjuk kihűlni.
    A kihűlt tojásokat megpucoljuk, hosszában ketté vágjuk. A sárgáját egy kis tálba kikanalazzuk és villával összetörjük.
  • Közben a vajat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a villával összetört tojássárgáját, s alaposan összekeverjük őket.
  • A készülő krémhez hozzáadjuk a majonézt, a mustárt, a fehérborsot, és a sót, s az egészet alaposan összekeverjük.
    Cél, hogy egy homogén masszát kapjunk.
  • A kész masszát visszakanalazzuk a félbe vágott tojások üregébe. A massza kicsit lógjon ki a tojásból, hogy az összes massza rákerülhessen a tojásokra.
  • A megtöltött tojásokat egy tálra tesszük. A tetejüket megszórhatjuk kevés fűszerpaprikával, s esetleg díszíthetjük friss petrezselyemzölddel.
  • Amikor elkészültünk a töltéssel, az egészet 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém összetevőinek ízei összeérjenek.
  • A kész kaszinótojást franciasalátával tálaljuk.
Keyword gluténmentes, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vegareceptek

Tippek és tanácsok a kaszinótojás elkészítéséhez

A kaszinótojás lelke a jól megfőtt tojás és a megfelelően elkészített krém, amit beletöltünk.

Magát a tojás főzését alapvetően nem lehet elrontani, ha hideg vízben kezdjük el főzni a tojásokat, mert úgy a tojások nem igazán fognak megrepedni.

Ha a főzővízbe elegendő só is kerül, akkor a fehérje is kap annyi sót, hogy kijön az íze, s nem lesz íztelen.

A krém elkészítése már kicsit több figyelmet igényel. Mert ha túl lágy lesz, akkor tálaláskor egy idő után elkezdhet lefolyni a tojásokról, mely nem igazán gusztusos.

Az egyik leggyakoribb hiba, ha a vajat le akarjuk cserélni margarinra. Ami nem túl jó gondolat, mivel a krémet a vaj zsírtartalma fogja össze, ami a sok vizet tartalmazó margarinból részben hiányzik (s nem is annyira finom).

A másik ok, ha krém állaga nem jó, ha túl sok benne a majonéz és a mustár. A majonézes ízvilágot inkább só sok franciasalátával tegyük hozzá a hidegtálhoz.

A krém ízét a túl sok mustár egyébként is tönkreteheti, ha nem szeretjük a csípős ízeket. Érdemes inkább lágyabb ízvilágú mustárt használni, hogy a tojás ízét ne nyomja el.

A kaszinótojás öntete

Sokan szeretik az elkészült kaszinótujást leönteni egy majonézes mártással, mely nagyon hasonlít az idehaza ismert tartármártáshoz.

A kaszinótojás mártásának elkészítéséhez:

  • 2 evőkanál majonézt
  • 1 evőkanál tejfölt
  • 1-2 csipet sót
  • 1 kávéskanál mustárt
  • fél kávéskanál citromlét
  • 3 csipet cukrot

alaposan keverjünk össze.

Ha a kaszinótojásokat töltelékkel felfele akarjuk tálalni, akkor az első tojás megtöltése előtt öntsük az öntete abba a tálba, amelyben majd a hűtőbe kerül.

Ha inkább a végén öntenénk a tojásokra a mártást, mintegy bevonva azokat, akkor a megtöltött tojásokat fejjel lefelé tegyük a tálba, s a mártást úgy öntjük a tálba, hogy minden tojás tetejére kerüljön belőle.

Ilyenkor is a bevonó massza javarészt a tálban fog landolni, de a tojások tetején is megtapad egy rész, ha elegendően sűrű.

Jó étvágyat a kaszinótojáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating