Korhely saláta

Korhely saláta recept savanyú káposztával, virslivel, almapaprikával, majonézes öntettel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely könnyen és gyorsan elkészíthető, kíméli és támogatja a gyomrot, s még finom is.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a korhely salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

korhely saláta

Korhely saláta recept

A korhely salátához a majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a sóval, a borssal és a cukorral.
Az így elkészített öntete állni hagyjuk egy kicsit.
Közben a káposztát egy kicsit összevágjuk, a virslit vékony karikára szeleteljük, az almapaprikát és a hagymát apró darabokra felvágjuk.
A zöldségeket összekeverjük, majd hozzáadjuk a majonézes öntettel, s hűtőbe rakva állni hagyjuk.
A korhely saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 10 minutes
Pihentetés 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • ½ kg savanyú káposzta
  • ¼ kg almapaprika
  • 3-4 szál virsli
  • 1 fej lilahagyma (kisebb)
  • 3,5 dl tejföl (2 doboz)
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • kevés cukor

Instructions
 

  • A korhely salátához a majonézt összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a sóval, a borssal, a cukorral és a apróra vágott hagymával.
  • Az így elkészített öntete állni hagyjuk egy kicsit.
  • Közben a káposztát rövidebb szálakra vágjuk fel.
  • A virslit vékony karikára szeleteljük, az almapaprikát apró darabokra felvágjuk.
  • A hagymát is megpucoljuk, s apróra összevágjuk, kézzel picit szétszedve a rétegeket.
  • A zöldségeket ezután összekeverjük, majd hozzáadjuk a majonézes öntettel is.
    Alaposan összekeverjük az egészet, majd hűtőbe rakva állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Keyword egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a korhely saláta elkészítéséhez

A korhely saláta elkészítésének sokféle változata van, amiben az eltérést a felhasznált zöldségekben van.

A legtöbb receptben a virsli és a savanyú káposzta megtalálható, de például az almapaprika helyet van, aki főtt és összevágott burgonyát tesz a korhely salátába.

A hagyma is változatos lehet. Sok receptben lilahagyma helyett vöröshagyma szerepel, de tulajdonképpen egy arasznyi póréhagymával vagy pár vékony újhagymával is elkészíthető a korhely saláta.

Az arányok sem egységesek, mert több receptben a savanyú káposzta van túlsúlyban, míg mások inkább a virsli arányát növelik meg.

Ha szeretnénk a virsli ízét picit kiemelni, érdemes a felszeletelés előtt pár percre forró (lobogó) vízbe tenni, s hagyni átforrósodni, hogy az ízei a felszínre kerüljenek.

Majd miután picit kihűlt, felkarikázni, s hozzátenni a saláta többi összetevőjéhez. (Természetesen ebben a helyzetben a a víz felforralásával kezdjük el a korhely saláta összeállítását.)

Ha pedig ecetes (csípős) almapaprikát teszünk a korhelysalátába, akkor egy markáns, csípős salátát fogunk kapni.

A majonézes öntet elkészítésének fortélyai

A változatosság a korhely saláta öntetére is igaz (ami a legtöbb esetben egyfajta tartár mártásként is felfogható),

Egyik recept inkább több mustárt tartalmaz (amitől az egész salátaöntet karakteresebb lesz), míg másik receptben a tejföl helyett joghurtot találni, amitől savanykássá válik a végeredmény.

Sőt, több receptben chili is szerepel a hozzávalók között, amitől a korhely saláta kifejezetten csípős lesz.

A fenti receptben egy középutas megoldást találunk, mely sem nem túl csípős (kevés benne a mustár, s nem került bele chili), sem nem túl savanykás (maga az öntet nem, csak a káposzta savanykás).

A majonézes öntethez

  • a felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • a mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
  • a sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
  • és természetesen ugyan ez igaz a citrom levére is, ami akár elehet egy lime leve is.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.

Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is előtte elkészítjük házilag.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a korhely saláta, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a korhely salátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating