Kuszkusz saláta receptje forrázott kuszkuszból, többféle zöldséggel, fetával, citrommal, olívaolajjal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely finom, laktató, tele van értékes tápanyagokkal, s akár fogyókúrás ételnek is megteszi az alacsony glikémiás indexe miatt.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a kuszkusz salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Kuszkusz saláta recept
Equipment
- Egy kisebb lábos (a forró vízhez)
- egy kisebb tál (a hagymás öntetnek)
- egy kisebb tál (a zöldségeknek)
- egy kistányér (a fetasajt összevágásához)
Ingredients
A kuszkusz elkészítéséhez
- 15 dkg kuszkusz (egy bögre)
- 2,5 dl víz (egy bögre)
- 1 teáskanál só (csapott)
A hagymás öntethez
- 1 fej lilahagyma (közepes)
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál só (csapott)
- 1 evőkanál olívaolaj
A mediterrán zöldségkeverékhez
- 1 db paradicsom
- ½ kígyóuborka
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg olívabogyó
- 10 dkg fetasajt
Instructions
- A kuszkusz salátához mérjük ki a vizet, adjunk hozzá annyi sót, hogy kellemesen sós íze legyen. Majd forraljuk fel.
- A mikor a víz felforrt, a boltokban kapható előfőzött kuszkuszt keverjük hozzá.Majd az egészet fedjük le, s 10 perc alatt hagyjuk megpuhulni.
- Amíg a víz felforr, a lilahagymát vágjuk nagyon apróra.
- Majd keverjük össze az ecet, az olívaolajat, a sót és az őrölt borsot. Végül az öntethez keverjük hozzá a lilahagymát, s hagyjuk picit állni, hogy a hagyma íze lágyabb legyen a salátában.
- Miután a kuszkuszt leforráztuk, apróra összevágjuk az uborkát, a paradicsomot, a kaliforniai paprikát, a petrezselymet és az olívabogyót.
- S végül egy külön tányéron összevágjuk a fetasajtot is.
A kuszkusz saláta összeállítása
- Amikor a kuszkusz megpuhult, villával fellazítjuk, hogy szemekre essen szét.
- Majd hozzáadjuk a hagymás öntetet, és a felaprított zöldségeket, s az egészet alaposan összekeverjük.(A fetasajtot direktbe ne keverjük hozzá a salátához, mert a feta sajt túl lágy, s a keverés közben széteshet, elkenődhet.)
- A végén a felkockázott fetasajtot egyenletesen szétoszlatjuk a saláta tetején, s pár órára hűtőbe tesszük, hogy a saláta ízei összeérjenek.
Gyakorlatias tanácsok a kuszkusz saláta elkészítéséhez
A kuszkusz alapvetően egy tészta jellegű köret, amit eredetileg az arab világban sült húshoz szolgáltak fel. Egy tálban leforrázták az előkészített kuszkuszt (melyet lisztből és búzadarából készítenek vízzel), majd zöldségekkel kiegészítve egy jellegzetes egytálétel részeként fogyasztják.
Amikor a kuszkuszt salátaként készítjük el, akkor a végeredmény sokkal jobban fog hasonlítani az eredeti kuszkuszhoz, mint az a fajta natúr köret, amit idehaza kuszkusz néven ismerünk
S éppen ezért a kuszkusz salátát köretként is bátran használhatjuk minden olyan helyzetekben, akár második köretként is, amikor főtt rizst, főtt krumplit vagy tarhonyát adnánk az ételhez. Ide értve az összes frissen sültet, pörköltöt, de még akár egy jó lecsót is.
Amire az elkészítésekor érdemes odafigyelni, hogy önmagában a lisztnek és a búzadarának eléggé semleges az íze, ezért az elkészítés során érdemes alaposan ízesíteni a kuszkuszt. A sózás az szinte alapvető, de simán elkészíthető a kuszkusz egy jó zöldségleveslével vagy egy bármilyen más alaplével is.
A mediterrán salátát kiegészíthetjük a receptben nem szereplő más összetevőkkel is. Például mentalevéllel, bazsalikommal, oregánóval, esetleg pár kapribogyóval is.
S a hagyományos ecet helyet használhatunk borecetet vagy balzsamecetet is, mely egy extra ízt fog kölcsönözni a kuszkusz salátának.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kuszkusz salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.