A lencsesaláta receptje puhára főzött lencsével, fokhagymával borókabogyóval, kakukkfűvel, az elkészítés részletes leírásával.
Ehetjük magában salátaként, de lehet nagyszerű kiegészítője a főtt és sült húsoknak köretként is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsesalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsesaláta recept
Ingredients
- 20 dkg lencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 dl víz (lehet füstölt lé is)
- 1 leveskocka (a füstölt léhez nem kell)
- 1-2 szem fekete bors (egészben)
- 3 szem borókabogyó (egészben)
- 2 db babérlevél
- 2 fej vöröshagyma (egy kisebb és egy nagyobb)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10-15 dkg zeller
- 10-15 dkg sárgarépa
- 1 szál újhagyma (lehet nagyobb is)
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- petrezselyemzöld (díszítésnek)
- csapott evőkanál mustár
- 1 evőkanál balzsamecet
Instructions
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- A 2 hagymát és a 2 fokhagymát megpucoljuk, s a nagyobbik hagymát kis kockákra felaprítjuk.
- Megpucoljuk a zellert és a sárgarépát. Az újhagymát megmossuk.A zellert és a sárgarépát centis kockákra vágjuk, az újhagymát pedig egy centis darabokra (s 3 külön tálkába tesszük őket).
- A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, vízben, és hozzá tett marhahúsleveskockával elkezdjük megfőzni.
- A lencséhez a főzés kezdetén hozzáadjuk a fokhagymát, az egész fekete borsot, a borókabogyót, a babérlevelet, valamint a kisebbik fej hagymát. Ha az alaplevünk sós, akkor nem teszünk hozzá többet, ha sima vízzel főzzük meg a lencsét, akkor egy evőkanál sót is teszünk hozzá.
A zöldségek megpirítása
- 1 evőkanál olívaolajon kicsi vízzel megdinszteljük a felaprított (nagyobbik) vöröshagymát.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a zellert, s 1-2 percig pirítjuk, időnként megkevergetve.
- Amikor a zellernek már kezd színe lenni, hozzáadjuk a sárgarépát is. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félpuhára sütjük az egészet (belül maradjon egy picit roppanós).
- A mustárt és a balzsamecetet összekeverjük 1 evőkanál olívaolajjal.
- Amikor a lencse megfőtt, hozzáadjuk a sült zöldségeket, és a balzsamecetes dresszinget. Jól elkeverjük őket.
- Tálalás előtt legalább egy órát álljon a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek...
- Tálaláskor minden tál lencsére kevés petrezselyemzöldet teszünk.
Tippek és tanácsok a lencsesaláta elkészítéséhez
A lencsesalátában az a jó, hogy ezernyi féle képen variálható.
- Ha nincs újhagyma, tehetünk hozzá póréhagymát vagy lilahagymát is.
- Adhatunk hozzá több mustárt, illetve sokan szeretik a magos dijoni mustárt is a lencséhez.
- Főzhetünk hozzá virslit, tojást, s tehetünk hozzá főtt (füstölt) húst vagy kolbászt is.
- Sokan szeretik a majonézes lencsesalátát is.
Arra azonban vigyázzunk, hogy csak annyi mustár és ecet kerüljön bele, amennyi nekünk jól esik. S ha nem szeretjük az erős, csípős ízeket, még véletlenül se próbáljuk meg elkészíteni a lencsesalátát dijoni mustárral!
Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük abban is a lencsét. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a lencsesaláta ízét.
Ha van otthon füstölt hús levünk, azzal is elkészíthetjük a lencsesalátához a lencsét.
Egy következő lehetőség, mondjuk egy újévi buli másnapján, hogy egy nagyobb adag lencsét főzünk meg, s egy részéből lencsesalátát csinálunk, míg a főzőléből és a zöldségek másik részéből pedig lencselevest.