Lencsesaláta

A lencsesaláta receptje puhára főzött lencsével, fokhagymával borókabogyóval, kakukkfűvel, az elkészítés részletes leírásával.

Ehetjük magában salátaként, de lehet nagyszerű kiegészítője a főtt és sült húsoknak köretként is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsesalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsesaláta

Lencsesaláta recept

A lencse saláta elkészítése önmagában nem tart sokáig, habár annak elkészítését érdemes jó előre kitalálni.
Amíg a lencsét a fűszerekkel együtt megfőzzük, a zöldségeket meg tudjuk pucolni, s tudunk belőlük csinálni egy nagyszerű zöldséges alapot.
Majd ezeket összekeverjük egy mustáros-ecetes-olívaolajos dresszinggel, s betesszük a hűtőbe minimum egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
A lencsesaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Hűtőben pihentetni: 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 4 főre

Ingredients
  

  • 20 dkg lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 dl víz (lehet füstölt lé is)
  • 1 leveskocka (a füstölt léhez nem kell)
  • 1-2 szem fekete bors (egészben)
  • 3 szem borókabogyó (egészben)
  • 2 db babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma (egy kisebb és egy nagyobb)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10-15 dkg zeller
  • 10-15 dkg sárgarépa
  • 1 szál újhagyma (lehet nagyobb is)
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • petrezselyemzöld (díszítésnek)
  • csapott evőkanál mustár
  • 1 evőkanál balzsamecet

Instructions
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • A 2 hagymát és a 2 fokhagymát megpucoljuk, s a nagyobbik hagymát kis kockákra felaprítjuk.
  • Megpucoljuk a zellert és a sárgarépát. Az újhagymát megmossuk.
    A zellert és a sárgarépát centis kockákra vágjuk, az újhagymát pedig egy centis darabokra (s 3 külön tálkába tesszük őket).
  • A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, vízben, és hozzá tett marhahúsleveskockával elkezdjük megfőzni.
  • A lencséhez a főzés kezdetén hozzáadjuk a fokhagymát, az egész fekete borsot, a borókabogyót, a babérlevelet, valamint a kisebbik fej hagymát.
    Ha az alaplevünk sós, akkor nem teszünk hozzá többet, ha sima vízzel főzzük meg a lencsét, akkor egy evőkanál sót is teszünk hozzá.

A zöldségek megpirítása

  • 1 evőkanál olívaolajon kicsi vízzel megdinszteljük a felaprított (nagyobbik) vöröshagymát.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a zellert, s 1-2 percig pirítjuk, időnként megkevergetve.
  • Amikor a zellernek már kezd színe lenni, hozzáadjuk a sárgarépát is.
    Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és néhány perc alatt félpuhára sütjük az egészet (belül maradjon egy picit roppanós).
  • A mustárt és a balzsamecetet összekeverjük 1 evőkanál olívaolajjal.
  • Amikor a lencse megfőtt, hozzáadjuk a sült zöldségeket, és a balzsamecetes dresszinget.
    Jól elkeverjük őket.
  • Tálalás előtt legalább egy órát álljon a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek...
  • Tálaláskor minden tál lencsére kevés petrezselyemzöldet teszünk.
Keyword egészséges ételek, húsmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a lencsesaláta elkészítéséhez

A lencsesalátában az a jó, hogy ezernyi féle képen variálható.

  • Ha nincs újhagyma, tehetünk hozzá póréhagymát vagy lilahagymát is.
  • Adhatunk hozzá több mustárt, illetve sokan szeretik a magos dijoni mustárt is a lencséhez.
  • Főzhetünk hozzá virslit, tojást, s tehetünk hozzá főtt (füstölt) húst vagy kolbászt is.
  • Sokan szeretik a majonézes lencsesalátát is.

Arra azonban vigyázzunk, hogy csak annyi mustár és ecet kerüljön bele, amennyi nekünk jól esik. S ha nem szeretjük az erős, csípős ízeket, még véletlenül se próbáljuk meg elkészíteni a lencsesalátát dijoni mustárral!

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük abban is a lencsét. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a lencsesaláta ízét.

Ha van otthon füstölt hús levünk, azzal is elkészíthetjük a lencsesalátához a lencsét.

Egy következő lehetőség, mondjuk egy újévi buli másnapján, hogy egy nagyobb adag lencsét főzünk meg, s egy részéből lencsesalátát csinálunk, míg a főzőléből és a zöldségek másik részéből pedig lencselevest.

Jó étvágyat a lencsesalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating