Lilakáposzta saláta recept lilahagymával, tejföllel, joghurttal, sóval, borssal és pár csepp lime lével, az elkészítés pontos leírásával.
Mely önmagában is finom, ízekben gazdag étel, de nagyszerű kísérője lehet sült húsoknak, rántott ételeknek, hidegtálaknak.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a lilakáposzta salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Lilakáposzta saláta recept
Equipment
- nagyobb lyukú reszelő
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 fej vöröskáposzta
- 2 fej lilahagyma
- 6 dl natúr joghurt
- 2 dl tejföl
- fél lime
- 1 kiskanál só
- 1-2 csipet őrölt fekete bors
Instructions
- A lilakáposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük.A lilahagymát megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
- Egy nagyobb tálba beletesszük a joghurtot, s hozzáadjuk a tejfölt, és egy fél lime levét,Majd hozzáadjuk a sót és az őrölt fekete borsot, s az egészet alaposan elkeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a tálba a lilakáposztát és a lilahagymát, majd az egészet egy nagyobb kanállal összekeverjük.
- Tálalás előtt 2-3 órára betesszük az elkészült lilakáposzta salátát a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
- Ehetjük magában is, de nagyszerű kiegészítője a sült húsoknak, a rántott ételeknek illetve a hidegtálaknak.
Gyakorlatias tanácsok a lilakáposzta saláta elkészítéséhez
A fenti lilakáposzta saláta recept a lehető legegyszerűbb. Gyakorlatilag a lereszelt saláta kevés lilahagymával és egy öntetbe beleforgatva.
Amit erről tudni kell, hogy az öntet sótartalmától a lilahagyma csípős íze picit elő fog jönni. Ha ezért nem annyira lelkesedünk, fele annyi lilahagyma is elég bele.
Ha picit tartalmasabb salátát szeretnénk csinálni, azt is megtehetjük, hogy a lereszelt lilakáposzta mellé 1-2 sárgarépát is megpucolunk és lereszelünk.
Ha a joghurtos önteteket annyira nem szeretjük, azt is megtehetjük, hogy egy nagyobb adag (6-7 dl) házi majonézt készítünk, s abba keverjük bele a lilakáposztát.
De az is egy jó választás lehet, ha nem majonézbe, hanem mint a legtöbb majonézes salátánál, egy majonézes mártásba keverjük el (mely gyakorlatilag egyfajta tartármártásnak tekinthető):
- 30 dkg majonéz
- 10 dkg tejföl (kicsit több, mint fél pohár)
- 1 kiskanál mustár
- 1 csipet őrölt fehérbors
- 1 csipet só
Ezeket jól összekeverjük, míg egy homogén masszát nem kapunk, s ezt keverjük hozzá a lereszelt vöröskáposztához.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lilakáposzta salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.