Majonézes céklasaláta recept céklából, fokhagymával, petrezselyemmel, tejföllel, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. S nem mellesleg jól fűszerezve finom, s nagyon laktató is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a majonézes céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Majonézes céklasaláta recept
Equipment
- nagyobb lyukú reszelő
- közepes tál a saláta összeállításához
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
Ingredients
- ½ kg cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál majonéz
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
Instructions
- A majonézes céklasalátához a céklát lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
- A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Végül a petrezselymet megmossuk és apróra összevágjuk.
- A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a sóval ás a borssal. Cél, hogy a majonéz és a tejföl egy homogén masszává váljon.
- Majd a reszelt céklát, az összevágott petrezselymet, a fokhagymát összeforgatjuk a majonézes keverékkel.
- Tálalás előtt tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Gyakorlatias tanácsok a majonézes céklasaláta elkészítéséhez
A majonézes céklasaláta egy eredeti orosz étel. S épp ezért kicsit eltér a leggyakrabban idehaza fogyasztott majonézes salátáktól.
A legfontosabb eltérés az öntetben van, mivel ennek a salátának az öntete sokkal közelebb áll a majonézhez, mint az összes többinek (melyek többnyire a tartármártásra hasonlítanak).
- Nincs benne mustár, mint a francia eredetű majonézes salátákban, ezért nem igazán csípős.
- Nincsen benne cukor, mely tompítaná a tejföl savasságát.
- S nincs benne citrom se, ezért a nyers cékla „földes íze” eléggé kiérződik.
Ugyan ezek a majonézben is megtalálhatóak, de a tojáshoz és tojássárgájához képest ezek aránya nem annyira hangsúlyos a mártásban.
Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az majonézes céklasalátát őrölt fehérborssal is.
A cékla egyébként elveszti „földes” ízvilágát, ha megfőzzük a lereszelés előtt. Amihez jó kuktát használni, mert abban viszonylag gyorsan, 40-50 perc alatt megpuhul.
A főzővízbe érdemes són kívül érdemes 1-2 kiskanál ecetet is tenni. Akkor jó a cékla, ha enyhe dörzsölés hatására a héja elkezd a cékláról lejönni.
Ha egy nagyobb lábosban akarjuk megfőzni a céklát, mert nincs elegendően nagy kuktánk, akkor arra szánjunk legalább 2, 2 és fél órát. Mert a cékla majdnem annyira nehezen puhul meg, mint a marhahús.
Bármiben is főzzük meg a céklát, 2 fontos dologra jó odafigyelni:
- Csak olyan edényt használjunk, amit a főzés után rendesen ki lehet sikálni, mert a cékla nagyon könnyen megfogja az edényeket.
- Főzés elején ne hámozzuk meg, s ne daraboljuk fel a céklákat, hogy cékla leve benne maradjon a zöldségben.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a majonézes céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.