Majonézes céklasaláta

Majonézes céklasaláta recept céklából, fokhagymával, petrezselyemmel, tejföllel, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. S nem mellesleg jól fűszerezve finom, s nagyon laktató is.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a majonézes céklasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

majonézes céklasaláta

Majonézes céklasaláta recept

A majonézes céklasalátához a céklát lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
Ezután a fokhagymát megzúzzuk, a petrezselymet apróra összevágjuk.
A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a sóval ás a borssal. 
Majd a reszelt céklát, az összevágott petrezselymet, a fokhagymát összeforgatjuk a majonézes keverékkel.
Tálalás előtt tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 
A majonézes céklasaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Pihentetés 3 hours
Total Time 3 hours 15 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • nagyobb lyukú reszelő
  • közepes tál a saláta összeállításához
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez

Ingredients
  

  • ½ kg cékla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors

Instructions
 

  • A majonézes céklasalátához a céklát lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
  • A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Végül a petrezselymet megmossuk és apróra összevágjuk.
  • A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a sóval ás a borssal. 
    Cél, hogy a majonéz és a tejföl egy homogén masszává váljon.
  • Majd a reszelt céklát, az összevágott petrezselymet, a fokhagymát összeforgatjuk a majonézes keverékkel.
  • Tálalás előtt tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 
Keyword egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a majonézes céklasaláta elkészítéséhez

A majonézes céklasaláta egy eredeti orosz  étel. S épp ezért kicsit eltér a leggyakrabban idehaza fogyasztott majonézes salátáktól.

A legfontosabb eltérés az öntetben van, mivel ennek a salátának az öntete sokkal közelebb áll a majonézhez, mint az összes többinek (melyek többnyire a tartármártásra hasonlítanak).

  • Nincs benne mustár, mint a francia eredetű majonézes salátákban, ezért nem igazán csípős.
  • Nincsen benne cukor, mely tompítaná a tejföl savasságát.
  • S nincs benne citrom se, ezért a nyers cékla „földes íze” eléggé kiérződik.

Ugyan ezek a majonézben is megtalálhatóak, de a tojáshoz és tojássárgájához képest ezek aránya nem annyira hangsúlyos a mártásban.

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az majonézes céklasalátát őrölt fehérborssal is.

A cékla egyébként elveszti „földes” ízvilágát, ha megfőzzük a lereszelés előtt. Amihez jó kuktát használni, mert abban viszonylag gyorsan, 40-50 perc alatt megpuhul.

A főzővízbe érdemes són kívül érdemes 1-2 kiskanál ecetet is tenni. Akkor jó a cékla, ha enyhe dörzsölés hatására a héja elkezd a cékláról lejönni.

Ha egy nagyobb lábosban akarjuk megfőzni a céklát, mert nincs elegendően nagy kuktánk, akkor arra szánjunk legalább 2, 2 és fél órát. Mert a cékla majdnem annyira nehezen puhul meg, mint a marhahús.

Bármiben is főzzük meg a céklát, 2 fontos dologra jó odafigyelni:

  • Csak olyan edényt használjunk, amit a főzés után rendesen ki lehet sikálni, mert a cékla nagyon könnyen megfogja az edényeket.
  • Főzés elején ne hámozzuk meg, s ne daraboljuk fel a céklákat, hogy cékla leve benne maradjon a zöldségben.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a majonézes céklasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a majonézes céklasalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating