A majonézes káposztasaláta receptje hagymával, tejföllel, mustárral és őrölt borssal, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.
Amiben a csípős hagyma és az édeskés káposzta ízvilága találkozik a mustár és az őrölt bors erőteljességével, melyet a savanykás citrom és a tejföl simít össze egy egységes egésszé.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a majonézes káposztasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Majonézes káposztasaláta recept
Equipment
- nagyobb lyukú reszelő
- közepes tál a saláta összeállításához
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
Ingredients
- 1 fej édeskáposzta
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej lilahagyma
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál mustár
- 2 dl majonéz
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
Instructions
- A majonézes káposztasalátához a sárgarépát megpucoljuk, majd a káposztával együtt lereszeljük.
- A hagymát is megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
- Majd ezeket összeöntjük egy tálba, megsózzuk, alaposan összekeverjük, s félre tesszük egy bő negyed órára, hogy kevés levet eresszen.
- Közben egy másik tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, a tejfölt az apróra vágott petrezselyemmel, a sóval és a borssal. A végeredmény egy homogén, a tartármártás ízvilágára hasonlító öntet lesz.
- Amikor a zöldségek levet eresztettek, a levet leöntjük alóluk. Kisebb adagokat kivéve a káposztából ki is nyomkodhatjuk, ha túl vizesnek érezzük a lé leöntése után.
- Végül a majonézes mártást hozzáadjuk a káposztához, s az egészet még egyszer alaposan összekeverjük.
- Az elkészült káposztasalátát tálalás előtt 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Gyakorlatias tanácsok a majonézes káposztasaláta elkészítéséhez
A majonézes káposztasaláta némileg különbözik az amerikai káposztasalátától.
Főleg azért, mert az amerikai verziótól eltérően a majonézes káposztasaláta öntetében nincsen méz és citrom.
Ettől függetlenül a kétféle káposztasaláta ízvilága hasonlít egymásra, s éppen ezért az öntet elkészítésének alapvető szabályai is hasonlítanak.
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
- A sóval és a borssal érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl erőssé válhat a majonézes mártás, ha túl sok kerül a sóból vagy a borsból.
- Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, adhatunk hozzá kevés barnacukrot (mondjuk egy kiskanálnyit), amitől a mártás édesebb lesz, s az íze jobban fog közelíteni a tartármártáséhoz.
Ha igazán finom majonézes mártást szeretnénk készíteni, érdemes a majonézt is előtte házilag elkészíteni.
Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük az majonézes káposztasalátát őrölt fehérborssal is.
Ha picit kevésnek hat az öntet, ne aggódjunk, mert a káposzta még fog levet engedni, ami hígítani fogja az öntet.
Ha annyira nem lelkesedünk a lilahagyma ízéért, használhatunk vöröshagymát vagy fehér héjú salátahasznát is.
A majonézes káposztasaláta remek kiegészítője a sült húsoknak, illetve remek kiegészítő egy fasírthoz vagy egy rántott húshoz.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a majonézes káposztasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.