Majonézes lencsesaláta

A majonézes lencsesaláta receptje puhára főtt lencsével, virslivel, tojással, lilahagymával és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

A végső íze 5 eltérő íz találkozásából alakul ki. A majonéz és a lencse ízvilágát a lilahagyma, a tojás és a virsli teszi karakteresebbé, teljesebbé.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a majonézes lencsesalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

majonézes lencsesaláta

Majonézes lencsesaláta recept

A majonézes lencsesaláta egy nagyon egyszerű étel. Csupán a lencsét kell időben előkészíteni hozzá.
Az elkészítés első lépése, hogy a tojást, a virslit és a lencsét külön-külön megfőzzük, majd a virslit és a tojást felaprítjuk.
Amikor az összetevők elkészültek, összekeverjük őket a két dresszinggel, s mehet be az egész saláta hűtőbe, hogy összeérjen.
A majonézes lencsesaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos (a lencse főzéséhez)
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • ½ kg lencse
  • 1 l víz
  • 2 marhahúsleves kocka
  • 1 pár virsli
  • 2 db tojás
  • 1 fej lilahagyma (kisebb)

A majonézes öntet elkészítéséhez

  • 5 evőkanál majonéz
  • ½ kg tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt bors

Instructions
 

  • Ha szemes lencsét használunk, akkor főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
    Pontosan úgy, ahogyan a lencse főzésénél szó volt róla.
  • Feltesszük főni a virslit és a tojásokat is külön-külön (mert különböző idő alatt főnek meg).
  • A lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és vékony szeleteket vágunk belőle. A szeleteket szétszedjük kézzel, hogy kis ívek legyenek a lilahagymából.
  • Az ecetet és a cukrot elkeverjük, s ráöntjük a lilahagymára. S az egészhez annyi vizet adunk, hogy a lé az egészet elfedje.

A megfőtt hozzávalók felaprítása

  • Először a virsli fő meg, körülbelül 5-8 perccel a forrás megkezdése után.
    A vízből kivéve karikákra vágjuk fel.
  • Másodjára a tojás fog megfőni, 10-15 perc után.
    Öntjük le a tojásról a vizet, s folyamatosan folyatva rá a vizet, 2-3 perc alatt hűtsük le hirtelen. Így a tojáshéj könnyedén el fog válni a megfőtt belsejétől.
    A tojásokat pucoljuk meg, s vágjuk fel karikákra.
  • Amikor a lencse szemei megpuhulnak (nagyjából a tojással egy időben), vegyük le a tűzhelyről, s szűrjük le.
  • A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a citromlét, a cukrot a sót és a borsot alaposan összekeverjük. Amiből egyfajta tartármártást csináljuk.
  • Amikor minden összetevő kihűlt, akkor az megfőtt és leszűrt lencsét, a felkarikázott tojást és virslit, a tejfülös-mustáros-majonézes öntetet, és a lecsöpögtetett lilahagymát jól összekeverjük.
  • Majd az egész mehet be a hűtőbe 1-2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Keyword ebéd receptek, húsos ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a majonézes lencsesaláta elkészítéséhez

A majonézes lencsesaláta lelke a 4 különböző összetevő ízének összhatása. az egyes hozzávalók arányait változtatva többféle verzióját is elő lehet állítani:

  • Ha szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan használhatunk ehhez a recepthez dijoni mustárt.
  • Egy másik nagyszerű választás a csípős ízhez, ha a végén egy kis pirosaranyat adunk a majonézes lencsesalátához.
  • Ha szeretjük a füstölt ízeket, s a salátát önmagában fogyasztjuk el, használhatunk hozzá füstölt virslit, vagy 10-15 dkg füstölt húst.
  • Ha sültek vagy főtt húsokhoz akarunk lencsesalátát, akkor nyugodtan elhagyhatjuk belőle a virslit és a tojást, s csinálhatjuk kicsit több, 70 dkg lencséből is (hogy a tejfülös-mustáros-majonézes öntet ne legyen arányaiban sok).

Arra viszont mindig vigyázzunk, hogy csak annyi ecetet és mustárt tegyünk a lencsesalátába, ami számunkra még nem túl intenzív.

Ha picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a majonézes lencsesalátának, citromlé helyett használhatunk akár hozzá egy lime kifacsart levét is.

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük a lencsét abban is. Elsősorban húsleves vagy marha alaplét érdemes választanunk.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a majonézes lencsesaláta ízét.

A majonézes öntet elkészítésekor érdemes odafigyelni a felhasznált alapanyagokra, mert alapvetően meghatározzák az elkészül amerikai káposztasaláta ízét:

  • A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
  • És természetesen ugyan ez igaz a citromlére (illetve a lime levére) levére is.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.

Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is házilag készítjük el.

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a amerikai káposztasalátát őrölt fehérborssal is.

Nyugodtan csinálhatunk akár nagyobb adagot is a lencsesalátából, mert a hűtőben akár 3-4 napig is eláll.

Jó étvágyat a majonézes lencsesalátához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating