A majonézes lencsesaláta receptje puhára főtt lencsével, virslivel, tojással, lilahagymával és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
A végső íze 5 eltérő íz találkozásából alakul ki. A majonéz és a lencse ízvilágát a lilahagyma, a tojás és a virsli teszi karakteresebbé, teljesebbé.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a majonézes lencsesalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Majonézes lencsesaláta recept
Equipment
- 2 literes lábos (a lencse főzéséhez)
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- ½ kg lencse
- 1 l víz
- 2 marhahúsleves kocka
- 1 pár virsli
- 2 db tojás
- 1 fej lilahagyma (kisebb)
A majonézes öntet elkészítéséhez
- 5 evőkanál majonéz
- ½ kg tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt bors
Instructions
- Ha szemes lencsét használunk, akkor főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.Pontosan úgy, ahogyan a lencse főzésénél szó volt róla.
- Feltesszük főni a virslit és a tojásokat is külön-külön (mert különböző idő alatt főnek meg).
- A lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és vékony szeleteket vágunk belőle. A szeleteket szétszedjük kézzel, hogy kis ívek legyenek a lilahagymából.
- Az ecetet és a cukrot elkeverjük, s ráöntjük a lilahagymára. S az egészhez annyi vizet adunk, hogy a lé az egészet elfedje.
A megfőtt hozzávalók felaprítása
- Először a virsli fő meg, körülbelül 5-8 perccel a forrás megkezdése után.A vízből kivéve karikákra vágjuk fel.
- Másodjára a tojás fog megfőni, 10-15 perc után. Öntjük le a tojásról a vizet, s folyamatosan folyatva rá a vizet, 2-3 perc alatt hűtsük le hirtelen. Így a tojáshéj könnyedén el fog válni a megfőtt belsejétől.A tojásokat pucoljuk meg, s vágjuk fel karikákra.
- Amikor a lencse szemei megpuhulnak (nagyjából a tojással egy időben), vegyük le a tűzhelyről, s szűrjük le.
- A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a citromlét, a cukrot a sót és a borsot alaposan összekeverjük. Amiből egyfajta tartármártást csináljuk.
- Amikor minden összetevő kihűlt, akkor az megfőtt és leszűrt lencsét, a felkarikázott tojást és virslit, a tejfülös-mustáros-majonézes öntetet, és a lecsöpögtetett lilahagymát jól összekeverjük.
- Majd az egész mehet be a hűtőbe 1-2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tippek és tanácsok a majonézes lencsesaláta elkészítéséhez
A majonézes lencsesaláta lelke a 4 különböző összetevő ízének összhatása. az egyes hozzávalók arányait változtatva többféle verzióját is elő lehet állítani:
- Ha szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan használhatunk ehhez a recepthez dijoni mustárt.
- Egy másik nagyszerű választás a csípős ízhez, ha a végén egy kis pirosaranyat adunk a majonézes lencsesalátához.
- Ha szeretjük a füstölt ízeket, s a salátát önmagában fogyasztjuk el, használhatunk hozzá füstölt virslit, vagy 10-15 dkg füstölt húst.
- Ha sültek vagy főtt húsokhoz akarunk lencsesalátát, akkor nyugodtan elhagyhatjuk belőle a virslit és a tojást, s csinálhatjuk kicsit több, 70 dkg lencséből is (hogy a tejfülös-mustáros-majonézes öntet ne legyen arányaiban sok).
Arra viszont mindig vigyázzunk, hogy csak annyi ecetet és mustárt tegyünk a lencsesalátába, ami számunkra még nem túl intenzív.
Ha picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a majonézes lencsesalátának, citromlé helyett használhatunk akár hozzá egy lime kifacsart levét is.
Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük a lencsét abban is. Elsősorban húsleves vagy marha alaplét érdemes választanunk.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a majonézes lencsesaláta ízét.
A majonézes öntet elkészítésekor érdemes odafigyelni a felhasznált alapanyagokra, mert alapvetően meghatározzák az elkészül amerikai káposztasaláta ízét:
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A sóval és a cukorral érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl édessé válhat a majonézes mártás.
- És természetesen ugyan ez igaz a citromlére (illetve a lime levére) levére is.
- Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként használhatunk barnacukrot.
Amihez, ha igazán finomat szeretnénk csinálni magunknak, akkor a majonézt is házilag készítjük el.
Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a amerikai káposztasalátát őrölt fehérborssal is.
Nyugodtan csinálhatunk akár nagyobb adagot is a lencsesalátából, mert a hűtőben akár 3-4 napig is eláll.