Majonézes tojássaláta recept főtt tojásból, majonézből, némi tejföllel, mustárral, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Amit érdemes előre elkészíteni, mert az ízek összeéréséhez időre lesz szükség a hűtőben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a majonézes tojássalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Majonézes tojássaláta recept
Equipment
- Egy kisebb lábos (a tojás megfőzéséhez)
- kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 6 db tojás
- víz (a tojások megfőzéséhez)
- 10 dkg tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 1 kiskanál mustár
- só
- bors
Instructions
- Az első lépés a tojás főzés. (Hidegen vízben kezdjük főzni, a forrás megkezdésétől számítva 8-10 percig, majd alaposan lehűtjük, hogy a a tojás héja elváljon a megfőtt belsejétől.)
- Amikor a főtt tojást megpucoltuk, félbevágjuk, s a tojássárgáját egy tálba félretesszük.
- A megfőtt tojásfehérjét apró darabokra összevágjuk, az lesz a saláta keményebb része.
- A saláta krémes részéhez a megfőtt tojássárgákat összetörjük a tálban, majd hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, a majonézt. Sózzuk s borsozzuk, s jó alaposan összekeverjük az egészet.
- Amikor a tejfölös-mustáros majonéz már homogén és krémes állagú, hozzákeverjük a felaprított megfőtt tojásfehérjéket, s azzal is alaposan elkeverjük.
- Majd az ízek összeéréséhez az egészet pár órára vagy egy északára tegyük be a hűtőbe.
Tippek és tanácsok a majonézes tojássaláta elkészítéséhez
A majonézes tojássaláta neve megtévesztő lehet. Valójában a tojásfehérjét körbevevő krémes rész sokkal jobban hasonlít a tartármártásra, mint a majonézre. Habár abban arányaiban több tejföl található.
Ettől függetlenül ami igaz a tartármártás elkészítésére igaz, az ebben az esetben is megszívlelendő:
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
- A sóval és a borssal érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl erőssé válhat a majonézes mártás.
- És természetesen ugyan ez igaz a citrom (vagy a lime) levére is.
- Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként hozzá tehetünk az öntethez kevés barnacukrot is.
S ha igazán finomat szeretnénk csinálni, érdemes a majonézt is házilag elkészítenünk.
Az öntet ízesítése
Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a amerikai káposztasalátát őrölt fehérborssal is.
Tipp2: Aki rajong a majonéz picit kesernyés ízéért, az természetesen a tojássárgáját simán belekeverheti a majonézbe, s abba beleteheti a felaprított tojásfehérjét, de attól a saláta íze eléggé vad lesz.
Tipp3: Ha ízletesebbé akarjuk tenni a majonézes tojássalátát, tehetünk hozzá kevés apróra vágott friss petrezselymet, s egy szál felaprított zsenge újhagymát.
Sokan főleg télen, illetve az ünnepek környékén szokták ezt a receptet elkészíteni, ezért újhagyma helyet egy kisebb vöröshagymát vagy lilahagymát szoktak beletenni.
Tipp4: Ha megmaradt tartármártásból szeretnénk az öntetet elkészíteni, akkor hat tojás sárgájához érdemes fél deci tejfölt és fél deci tartármártást felhasználni. Amitől a tartármártás sűrűségét fel tudjuk picit lazítani.
Az elkészült majonézes tojássalátát érdemes pirítósra vagy kétszersültre tenni, vagy avval enni. Melynek picit karamelles íze kiemeli a tojássaláta ízeit.