Majonézes tojássaláta

Majonézes tojássaláta recept főtt tojásból, majonézből, némi tejföllel, mustárral, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Amit érdemes előre elkészíteni, mert az ízek összeéréséhez időre lesz szükség a hűtőben.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a majonézes tojássalátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

majonézes tojássaláta

Majonézes tojássaláta recept

Megfőzzük a tojást, félbevágjuk, s a sárgáját kiszedjük belőle egy tálba.
A megfőtt tojásfehérjét apróra összevágjuk, a tojássárgáját pedig villával összetörjük.
A tojássárgájához ezután hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt, a majonézt, a sót és a borsot. Alaposan elkeverjük őket, hogy egy egységes állagú masszát kapjunk.
A végén a masszához hozzáadjuk az összevágott tojásfehérjét, s alaposan elkeverjük az egészet.
Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A majonézes tojássaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • Egy kisebb lábos (a tojás megfőzéséhez)
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

Ingredients
  

  • 6 db tojás
  • víz (a tojások megfőzéséhez)
  • 10 dkg tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 kiskanál mustár
  • bors

Instructions
 

  • Az első lépés a tojás főzés.
    (Hidegen vízben kezdjük főzni, a forrás megkezdésétől számítva 8-10 percig, majd alaposan lehűtjük, hogy a a tojás héja elváljon a megfőtt belsejétől.)
  • Amikor a főtt tojást megpucoltuk, félbevágjuk, s a tojássárgáját egy tálba félretesszük.
  • A megfőtt tojásfehérjét apró darabokra összevágjuk, az lesz a saláta keményebb része.
  • A saláta krémes részéhez a megfőtt tojássárgákat összetörjük a tálban, majd hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt, a majonézt. Sózzuk s borsozzuk, s jó alaposan összekeverjük az egészet.
  • Amikor a tejfölös-mustáros majonéz már homogén és krémes állagú, hozzákeverjük a felaprított megfőtt tojásfehérjéket, s azzal is alaposan elkeverjük.
  • Majd az ízek összeéréséhez az egészet pár órára vagy egy északára tegyük be a hűtőbe.
Keyword gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a majonézes tojássaláta elkészítéséhez

A majonézes tojássaláta neve megtévesztő lehet. Valójában a tojásfehérjét körbevevő krémes rész sokkal jobban hasonlít a tartármártásra, mint a majonézre. Habár abban arányaiban több tejföl található.

Ettől függetlenül ami igaz a tartármártás elkészítésére igaz, az ebben az esetben is megszívlelendő:

  • A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
  • A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
  • A sóval és a borssal érdemes óvatosan bánni (mely a majonéznek is összetevője), mert könnyen túl sós vagy túl erőssé válhat a majonézes mártás.
  • És természetesen ugyan ez igaz a citrom (vagy a lime) levére is.
  • Ha picit több ízt szeretnénk a mártásba belecsempészni, extra ízként hozzá tehetünk az öntethez kevés barnacukrot is.

S ha igazán finomat szeretnénk csinálni, érdemes a majonézt is házilag elkészítenünk.

Az öntet ízesítése

Tipp: Ha nem szeretjük a fekete bors erős ízét, elkészíthetjük a amerikai káposztasalátát őrölt fehérborssal is.

Tipp2: Aki rajong a majonéz picit kesernyés ízéért, az természetesen a tojássárgáját simán belekeverheti a majonézbe, s abba beleteheti a felaprított tojásfehérjét, de attól a saláta íze eléggé vad lesz.

Tipp3: Ha ízletesebbé akarjuk tenni a majonézes tojássalátát, tehetünk hozzá kevés apróra vágott friss petrezselymet, s egy szál felaprított zsenge újhagymát.

Sokan főleg télen, illetve az ünnepek környékén szokták ezt a receptet elkészíteni, ezért újhagyma helyet egy kisebb vöröshagymát vagy lilahagymát szoktak beletenni.

Tipp4: Ha megmaradt tartármártásból szeretnénk az öntetet elkészíteni, akkor hat tojás sárgájához érdemes fél deci tejfölt és fél deci tartármártást felhasználni. Amitől a tartármártás sűrűségét fel tudjuk picit lazítani.

Az elkészült majonézes tojássalátát érdemes pirítósra vagy kétszersültre tenni, vagy avval enni. Melynek picit karamelles íze kiemeli a tojássaláta ízeit.

Jó étvágyat a majonézes tojássalátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating