Paradicsomsaláta recept lilahagymával, ecettel, petrezselyemmel, olívaolajjal, porcukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed s egészséges saláta, s elkészíteni is viszonylag könnyű, csak meg kell várni, hogy az ízek összeérjenek benne.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a paradicsomsalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Paradicsomsaláta recept
Equipment
- egy kisebb tál az salátaöntet elkészítéséhez
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 evőkanál ecet (10%-os)
- 1 evőkanál porcukor
- 1 bögre víz
- 1-2 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
- 50 dkg paradicsom
- 1-2 fej lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
Instructions
- A paradicsomsaláta öntetéhez keverjük bele a porcukrot, az ecetet, sót és borsot.
- A megmosott paradicsomokat vágjuk fel karikákra, majd helyezzük salátástálba.Ügyeljünk arra, hogy éles késsel végezzük a darabolást, hogy a paradicsom belső szerkezete egyben maradjon.
- A lilahagymát megpucoljuk, s finomra összevágjuk. Majd egyenletesen elterítsük a paradicsom tetején.
- Ezután a tálba beleöntjük a a salátalevet úgy, hogy a lé ellepje az összes paradicsomot és a lilahagyma darabokat is.
- Végül az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, s lefedjük Végül 2-3 órára tegyük be hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaláskor szedjük ki a salátát kisebb tálkákba, s szórjuk meg a tetejüket apróra vágott petrezselyemmel.
Gyakorlatias tanácsok a paradicsomsaláta elkészítéséhez
A paradicsomsaláta elkészítése nagyon egyszerű, de van 2-3 pont, amire érdemes odafigyelni.
A legfontosabb, hogy az igazán jó paradicsomsaláta érett, egészséges és kemény paradicsomból készíthető.
Ha már fonnyadóban van a paradicsom, inkább tegyük bele egy pörköltbe vagy egy lecsóba. Mert nem lehet szép és gusztusos szeleteket vágni a puha paradicsomból.
Fontos: Az éretlen (zöld) része a paradicsomnak kesernyés, amit nem szerencsés a sós-ecetes öntettel kiemelni, mert a végeredmény nem lesz túl finom. Az mindenképp vágjuk ki.
Apropó ecet. A fenti recept arányai úgy lettek megadva, hogy a túlságosan savanyú ízekért nem rajongóknak is finom legyen. Ha szereted az intenzíven ecetes salátákat, a receptet bátran elkészítheted akár 2-3 evőkanál ételecettel is.
Ha pedig valami különlegesre vágyunk, kipróbálhatjuk alma-, balzsam- vagy fehérborecettel is a paradicsomsalátát.
Tipp: a salátalébe ne tegyünk túl sok sót, mert kiemelheti a lilahagyma csípős ízét.
Tipp2: Ha nem szereted a fekete bors intenzív ízét, fekete bors helyett használhatunk a salátaöntetbe őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
TIpp3: Ha nem szereted a petrezselymet, díszítheted a paradicsomsalátát akár bazsalikommal is, vagy megszórhatod a tetejét kevés oregánóval.
Az elkészült paradicsomsaláta nagyszerű évágygerjesztő előétel is lehet, de nagyszerűen illik a sült húsokhoz, a rántott húshoz, vagy akár egy jó paprikás krumplihoz is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a paradicsomsalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.