Reteksaláta elkészítése egyszerű, csupán egy apró dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és ehető legyen.
Mely egy nagyszerű választás, mert a retekből könnyedén készíthetünk ecetes, tejfölös és a majonézes salátát is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a retek salátát, mindenféle öntet nélkül, Majd megnézzük azt is, hogyan lehet retek felhasználásával, majonézes, tejfölös és ecetes salátát készíteni.
Retek saláta egyszerűen
Equipment
- uborkareszelő
- közepes tál a saláta összeállításához
Ingredients
- 1 csomó retek (5-6 darab)
- 1 csipet só
Instructions
- A reteksalátához egy csokor retket alaposan megmosunk, szárát és az elvékonyodó gyökérvéget levágjuk.
- Ezután a a retkeket uborkareszelőn vékonyra lereszeljük, s egy tálba tesszük.
- Tálalás előtt egy csipet sót adunk a lereszelt retekhez, s az egészet összekeverjük.
Gyakorlatias tanácsok a reteksaláta elkészítéséhez
A reteksaláta egyszerűségében nagyszerű. Amit elkészíthetünk nem csak hónapos retekből, hanem akár fehér vagy fekete retekből is.
Amivel el lehet rontani a reteksalátát, hogy túl sok sót teszünk hozzá. Vagy avval, ha a lereszelés és a só hozzáadása után sokáig áll a saláta az elfogyasztás előtt.
Mind a két esetben egy igen csípős és erős saláta lesz a végeredmény, amit nem mindenki szeret. Illetve a gyomrot is megterheli, mert extra mennyiségű savtermelésre serkenti.
Ahhoz, hogy a reteksaláta ízén lágyítsunk, érdemes a retekhez valamilyen öntet hozzáadni.
- A legegyszerűbb az, ha kevés (balzsam)ecetet adunk hozzá, s azzal keverjük át lereszelt retket.
- A második lehetőség, ha egy kis pohár tejfölhöz adjuk hozzá a csipet sót, az egészet alaposan elkeverünk, majd azt adjuk hozzá a lereszelt retekhez.
- A harmadik lehetőség, ha csinálunk egy könnyed majonézes mártást, és azt keverjük hozzá:
- 30 dkg majonéz
- 10 dkg tejföl (kicsit több, mint fél pohár)
- 1 kiskanál mustár
- 1 csipet őrölt fehérbors
- 1 csipet só
Ezeket jól összekeverjük, míg egy homogén masszát nem kapunk, s ezt a majonézes öntetet keverjük hozzá a lereszelt retekhez.
Amikor a reteksalátához öntetet készítünk, akár egy nagy lyukú reszelőn is lereszelhetjük a retket, azzal is kellemes állagú lesz a végeredmény.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a reteksalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.