Svéd gombasaláta receptje hagymával, foghagymával, citrommal, paradicsommal, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető saláta, mely melegen és hidegen is finom, sült húsokhoz egy nagyszerű köret, de pirítósra téve önmagában is finom.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a svéd gombasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Svéd gombasaláta recept
Equipment
- nagyobb serpenyő vagy lábas
Ingredients
- 35 dkg gomba (csiperke, shitake)
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 db babérlevél
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom (egy kis doboznyi)
- 1 db citrom héja és leve
- 3-4 levél bazsalikom
Instructions
- A svéd gombasalátához először megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát. Majd felaprítjuk apróra.
- Ezután a gombát is összevágjuk közepes, 2-3 mm-es szeletekre.
- A serpenyőbe beletesszük az olívaolajat, majd közepes lángon a hagymát és a fokhagymát picit megfonnyasztjuk.Közben picit megsózzuk és megborsozzuk a hagymát.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a gombát és a babérlevelet is.Majd hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen, és összeessen, időnként az egészet átkeverve.
- Közben a paradicsomot is megmossuk, s apróra összevágjuk.
- Amikor a gomba is elfőtte a levét, akkor adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, és a sűrített paradicsomot, s egyet keverünk az egészen.
- Ezután a citrom héjából belereszelünk a készülő svéd gombasalátába, majd a citromot félbevágva a levét is belefacsarjuk.(ha a citrom magja belekeveredne a salátába, azt halásszuk ki 🙂 )
- Amikor a paradicsom levét is javarészt elfőtte, levesszük a svéd gombasalátát a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni.Majd 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt eltávolítjuk a babérleveleket, s a hideg salátán még keverjünk egyet, hogy az esetlegesen elváló vizet a saláta fel tudja venni.
Gyakorlatias tanácsok a svéd gombasaláta elkésztéséhez
A svéd gombasaláta elkészítésekor mindenképpen fontos odafigyelni, hogy ne főzzük szét a hagymát, csak a csípős ízét vegyük el a főzéssel.
Ezért ne tegyük maximális hőfokra a tűzhelyet (az olívaolajnak sem teszt jót).
Másrészt az ízét úgy alakítsuk ki a különböző hozzávalókkal, mely az ízlésünkhöz passzol.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Amennyiben a pikánsabb ízeket szeretjük, egy fél kupica száraz fehérbort is beletehetünk a paradicsom hozzáadásakor.
Ha szeretjük a savanykásabb ízeket, a végén tehetünk a salátához egy evőkanál balzsamecetet (vagy borecetet).
Viszont ha nem szeretjük a savanykás ízeket, akkor ecet helyett egy-két evőkanál cukorral (vagy barnacukorral) a paradicsom savanykás ízén is lágyíthatjuk.
Ha szeretjük a zöldfűszeres salátákat, 1 csapott teáskanál oregánót és egy fél mokkáskanál kakukkfüvet is hozzátehetünk a paradicsom mellé.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a svéd gombasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.