Tejfölös uborkasaláta receptje fokhagymával, kicsi cukorral és ecettel, esetleg pirospaprikával, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet az év bármely időszakában elkészíthetünk kovászolni való uborkából (fürtös uborkából) vagy kígyóuborkából.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tejfölös uborkasalátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Tejfölös uborkasaláta recept
Equipment
- közepes tál a saláta összeállításához
- fokhagymanyomó vagy reszelő
Ingredients
- 60 dkg uborka
- 1 kiskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet (10%-os)
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
- 1 csipet fűszerpaprika (tálaláskor)
Instructions
- Az uborkát megmossuk, a fürtös uborkát meg is pucoljuk, majd uborkareszelőn lereszeljük.
- Kicsit megsózzuk, összekeverjük a lereszelt uborkával, s hagyjuk, hogy levet eresszen.
- Míg a lereszelt uborka áll a sóban, a fokhagymát megpucoljuk.S áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Ezután a tejfölt alaposan összekeverjük kevés őrölt borssal, a cukorral, az ecettel és az áttört fokhagymával.
- Az elkészült tejfölös öntet hozzákeverjük a lereszelt uborkára, s hagyjuk minimum fél órát állni a hűtőben, míg az ízek összeérnek.
- Tálaláskor a tejfölös uborkasalátát kisebb tálakba szedjük, s tetejüket megszórhatjuk pirospaprikával.
Gyakorlatias tippek a tejfölös uborkasaláta elkészítéséhez
A tejfölös uborkasaláta egy ponton rontható el igazán, az uborka előkészítésén. Főleg akkor, ha kovászolni való (csemege) uborkából, vagy fürtös uborkából készítjük el.
Ugyanis a csemege uborka illetve a fürtös uborka termése a napsütés hatására egy keserű anyagot termel, amitől az uborka ehetetlenné válik.
Ezzel semmi gond nincs, mert reggelre ez többnyire elbomlik, de ha túl későn szedték le reggel az uborkát, akkor az uborka vége már keserű lehet.
Ezért a megpucolt uborka végeit érdemes megnyalni, s amíg kesernyés, addig még egy fél centit vágni belőle.
Ennek a kiküszöbölésére ma már a legtöbben kígyóuborkából csinálják a tejfölös uborkasalátát. Mert az nem keseredik meg ilyen módon, s a lereszelés előtt meg sem kell hámozni.
De amit fontos tudni ennek kapcsán, hogy a csemege uborkából és a fürtös uborkából sokkal ízletesebb a tejfölös uborkasaláta, mint ha kígyóuborkát használnánk.
A második kritikus pont a tejfölös öntet elkészítése. A legtöbb receptben egyszerűen kevés az öntet mennyisége, amit a recept tartalmaz. S ettől az uborka nem fog rendesen a lében ázni.
Éppen ezt elkerülendő a lesózott uborkáról a levét nem öntjük le, s az uborkát nem is csavarjuk ki, hogy annak elve is hozzáadódjon a tejfölös öntethez.
Másrészt a tejfölös öntetbe mindenképpen tegyünk kevés ecetet, mert az ecet hozza ki igazán az uborka ízét.
De ezt sem érdemes túlzásba vinni. Mert a túl sok ecettől túlságosan savanykás lesz az öntet.
Tipp: Az ínyencek egyszerű bolti ecet helyett kipróbálhatják a tejfölös uborkasalátát vörösborecettel is.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, a tejfölös öntetbe fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös uborkasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.