A tzatziki saláta receptje reszelt kígyóuborkából, görög joghurttal, fokhagymával, kaporral és olívaolajjal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed, hűsítő, mégis laktató görög saláta, mely könnyedén elkészíthető, s csak néhány hozzávaló szükséges hozzá.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tzatziki salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.
Tzatziki saláta recept
Equipment
- közepes tál a saláta összeállításához
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- nagyobb lyukú reszelő
Ingredients
- 2 db kígyóuborka
- 2 teáskanál só
- 50 dkg görög joghurt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kapor (ízlés szerint)
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- petrezselyem (díszítésnek a tetejére)
Instructions
- A tzatziki salátához a kígyóuborkát megmossuk, végeit levágjuk. Majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
- Megsózzuk, összekeverjük, majd szűrőbe átszedve lecsepegtetjük.
- Közben a fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A kaprot megmossuk, majd egy éles késsel apróra összevágjuk.
- Egy nagy tálba beletesszük a görög joghurtot és hozzátesszük az áttört fokhagymát és a kaprot.
- Az uborkát, miután a leve lecsepegett, kinyomkodjuk és hozzáadjuk a joghurthoz.
- Megborsozzuk, s alaposan összekeverjük. Végül kóstoljuk meg, és ha kell még sózzunk utána.
- Tálalás előtt fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- A tetejét petrezselyemmel díszíthetjük.
Gyakorlatias tanácsok a tzatziki saláta elkészítéséhez
A tzatziki saláta elkészítése nagyon egyszerű, csak pár alapvető dologra érdemes odafigyelni.
A tzatziki saláta alapja a reszelt uborka. Aminek kapcsán fontos, hogy az uborka a reszelés és a hozzáadott só hatására sok nedvességet veszít. Amit mindenképp érdemes kinyomkodni belőle, mert a sok lé túlságosan felhígíthatja a joghurtot.
A másik fontos pont a joghurt. Mindenképpen görög joghurtot használjunk, mert a hazai joghurt íze és állaga picikét más, ami a végeredményben jelentősen érezhető.
Az öntethez mindenképpen használjunk extra szűz olívaolajat, mert a sima olívaolaj erőteljes íze túlságosan kiérződhet az öntetből.
Tipp1: Ha kicsit savanykásabb tzatziki salátát szeretnénk, akkor a fentieken kívül az öntethez hozzá adhatunk egy citrom vagy egy lime frissen csavart levét.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett tehetünk az öntetbe kevés őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tzatziki salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.