Tzatziki saláta

A tzatziki saláta receptje reszelt kígyóuborkából, görög joghurttal, fokhagymával, kaporral és olívaolajjal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed, hűsítő, mégis laktató görög saláta, mely könnyedén elkészíthető, s csak néhány hozzávaló szükséges hozzá.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tzatziki salátát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

tzatziki saláta

Tzatziki saláta recept

A tzatziki salátához a megmosott kígyóuborkát lereszeljük. Megsózzuk, összekeverjük, majd szűrőbe átszedve lecsepegtetjük.
Egy nagy tálba beletesszük a görög joghurtot és hozzátesszük az áttört fokhagymát és a kaprot.
Az uborkát, miután a leve lecsepegett, kinyomkodjuk és hozzáadjuk a joghurthoz.
Megborsozzuk, s alaposan összekeverjük. Végül kóstoljuk meg és ha kell még sózzunk utána.
Tálalás előtt fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A tzatziki saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Prep Time 20 minutes
Pihentetés 30 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 4 főre

Equipment

  • közepes tál a saláta összeállításához
  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • nagyobb lyukú reszelő

Ingredients
  

  • 2 db kígyóuborka
  • 2 teáskanál
  • 50 dkg görög joghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kapor (ízlés szerint)
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • petrezselyem (díszítésnek a tetejére)

Instructions
 

  • A tzatziki salátához a kígyóuborkát megmossuk, végeit levágjuk.
    Majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
  • Megsózzuk, összekeverjük, majd szűrőbe átszedve lecsepegtetjük.
  • Közben a fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A kaprot megmossuk, majd egy éles késsel apróra összevágjuk.
  • Egy nagy tálba beletesszük a görög joghurtot és hozzátesszük az áttört fokhagymát és a kaprot.
  • Az uborkát, miután a leve lecsepegett, kinyomkodjuk és hozzáadjuk a joghurthoz.
  • Megborsozzuk, s alaposan összekeverjük. Végül kóstoljuk meg, és ha kell még sózzunk utána.
  • Tálalás előtt fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  • A tetejét petrezselyemmel díszíthetjük.
Keyword egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, reggeli receptek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Gyakorlatias tanácsok a tzatziki saláta elkészítéséhez

A tzatziki saláta elkészítése nagyon egyszerű, csak pár alapvető dologra érdemes odafigyelni.

A tzatziki saláta alapja a reszelt uborka. Aminek kapcsán fontos, hogy az uborka a reszelés és a hozzáadott só hatására sok nedvességet veszít. Amit mindenképp érdemes kinyomkodni belőle, mert a sok lé túlságosan felhígíthatja a joghurtot.

A másik fontos pont a joghurt. Mindenképpen görög joghurtot használjunk, mert a hazai joghurt íze és állaga picikét más, ami a végeredményben jelentősen érezhető.

Az öntethez mindenképpen használjunk extra szűz olívaolajat, mert a sima olívaolaj erőteljes íze túlságosan kiérződhet az öntetből.

Tipp1: Ha kicsit savanykásabb tzatziki salátát szeretnénk, akkor a fentieken kívül az öntethez hozzá adhatunk egy citrom vagy egy lime frissen csavart levét.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett tehetünk az öntetbe kevés őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tzatziki salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tzatziki salátához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating